Милош Биковиќ основа фондација посветена на младите: „Ќе бидеме мост што го поврзува најдоброто со најдобрите“

од Vladimir Zorba

Познатиот српски актер и продуцент Милош Биковиќ основаше фондација чија примарна цел е да ги поддржи младите и талентираните луѓе во понатамошното образование и обука за да можат да го остварат својот целосен личен и професионален потенцијал.

„Имав чест да запознам многу наши луѓе во светот. Восхитен сум од нивните успеси, но и од нивната подготвеност да го споделат и пренесат своето знаење, искуство и контакти на млади и талентирани луѓе од Србија. Ние во Фондацијата веруваме дека младите, талентирани и амбициозни луѓе треба да го надградуваат своето знаење, да разменуваат и да стекнат нови искуства, за да имаат можност да го остварат својот целосен потенцијал затоа веруваме дека можеме да бидеме мост што ги поврзува знаењето, талентот и практиката најдобрите со најдобрите, што ќе придонесе нашата земја да биде место на избор за сечиј живот на младите од Србија, но и од другите земји“, рече Милош Биковиќ по повод формирањето на фондацијата што го носи неговото име.

Во текот на претходните месеци, тимот на Фондацијата „Милош Биковиќ“ прими голем број апликации и спроведе интервјуа со заинтересирани студенти, со цел правилно да ги идентификува потребите и да ја формира првата група учесници. Овие извонредни таленти доаѓаат од сите српски универзитети, од додипломски, магистерски и докторски нивоа на студии и од 16 различни факултети, од Машински факултет, наука и технологија, до архитектура, медицина и Факултет за применета уметност, како и многу други.

Фондацијата „Милош Биковиќ“ беше замислена како интерактивна платформа за размена на знаења, стекнување искуство и практична работа со менторство на светски познати научници и експерти од различни профили. Ваквиот начин на работа во рамките на Фондацијата ќе им овозможи на учесниците можност за вмрежување и поврзување со колеги од сродни, но и различни научни области, пристап до врвни експерти од Србија и од дијаспората, како и организирање студиски патувања, можност на стипендии за школарина, посета на најзначајните научни собири во земјата и странство.

Слични содржини