Мишел: Руската агресија ја разоткри потребата од реформи во Советот за безбедност на ОН

од Vladimir Zorba

Претседателот на Европскиот совет, Шарл Мишел, на Генералното собрание на Обединетите нации изјави дека руската инвазија на Украина ја изложи итната потреба од реформирање на „склеротичното и тешко“ глобално одлучување во Обединетите нации.

Мишел ја изрази својата поддршка за повиците за ограничување на правото на вето во Советот за безбедност на ОН во вонредни услови и за проширување на глобалното претставување на телото.

„Во последните 19 месеци, како постојана членка на Советот за безбедност, Русија без никаков срам води војна за освојување соседна земја“, рече Мишел, пренесува АП.

Слични содржини