Мобилизацијата на Путин: Воената полиција ги изнесува студентите од часови

од Nikola Popovski

Според извештајот на американскиот Институт за проучување на војната, руските власти насилно регрутираат граѓани и студенти да се борат во Украина, со што го прекршуваат ветувањето на Кремљ дека ќе ги регрутира само оние со воено искуство.

И руските власти очигледно ги мобилизираат сите, дури и демонстрантите кои претходните вечери протестираа токму против мобилизацијата.

Западните и руските опозициски медиуми објавија случаи кога руски воени комесари им давале известувања за воен рок на демонстрантите во Москва и Воронеж. Руските опозициски медиуми објавија и за банкарски ИТ експерт кој добил повик за воен рок и покрај тоа што никогаш не служел во војска или минал курсеви за воено образование на универзитет.

ИТ специјалист е веројатно еден од многуте Руси кои добиле известувања за мобилизација и покрај тоа што не ги исполнувале наведените критериуми за делумна мобилизација.

Исто така, студент на Универзитетот во Бурјатија објави видео од руската гарда и воената полиција како ги изнесуваат студентите од часовите, наводно заради мобилизација, и покрај тоа што рускиот министер за одбрана Сергеј Шојгу постојано изјави дека руските студенти нема да бидат мобилизирани.

-Мажите почнаа да добиваат повици веќе на полноќ. Дури ги поделија на наставниците во училиштата. На луѓето им беше даден еден час да се спакуваат и да се појават во центрите за регрутирање. Жените и децата плачат додека им мафтаат на своите сопрузи и синови додека одат во непознатото, пишува Гардијан.

Првиот ден од првата руска мобилизација по Втората светска војна донесе емотивни сцени во регрутните центри, па дури и знаци на протест, а судејќи по почетокот, се чини дека Русија може да регрутира значително повеќе од 300.000 нови регрути како што најави министерот. за одбрана на Русија, Сергеј Шојгу.

Сепак, пристапот на Кремљ за делумна мобилизација веројатно ќе го влоши незадоволството поради мерката што би била непопуларна дури и да била спроведена без строгите пристапи видени во изминатите 24 часа.

Затоа, иако делумната мобилизација што е во тек во Русија може успешно да ја исполни внатрешната квота на мобилизиран персонал на Кремљ, мала е веројатноста да произведе ефективни војници и да предизвика значителна домашна реакција за мала добивка.

 

Слични содржини