Моќна порака од Кина: „Ниту една сила не може да внесе раздор меѓу нас и Русија“

од Stefanija Kuzmanovska

Ниту една сила не може да донесе раздор во руско-кинескиот тандем, изјави кинескиот амбасадор во Москва, Џанг Хануи, сумирајќи ги резултатите на крајот на тековната година и во пресрет на 28-та редовна средба на шефовите на владите на двете земји.

Тој потсети дека за 75 години од воспоставувањето на дипломатските односи, Москва и Пекинг изминаа долг пат и двете страни се свесни дека градењето на добрососедски, партнерски односи одговара на интересите на народот на двете земји.

„Во нашето турбулентно време, во ера на колосални промени, колку е понестабилен светот, колку повеќе препреки создаваат негативците, колку повеќе предизвици се појавуваат, толку посилна ќе биде меѓусебната доверба меѓу Кина и Русија – толку подлабока ќе биде нивната соработка, толку посилна ќе биде нивната солидарност“, рече дипломатот.

Амбасадорот наведе и дека светот минува низ огромни промени „невидени во последните 100 години, кои се одвиваат со побрзо и побрзо темпо“.

Во исто време, според неговото мислење, тенденцијата на „подемот на Истокот и падот на Западот“ е сè поочигледна, а историјата не може да се врати назад, и покрај желбите на некои земји кои си „играат Студена војна“ со цел да ја чуваат својата хегемонија.

Дипломатот нагласи дека во 2024 година Русија и Кина планираат значително да ги интензивираат контактите на сите нивоа.

Слични содржини