Молчење, одолговлекување, скриен гнев… Ова се 8 особини на пасивна агресивна личност

од Vladimir Zorba

Кога пасивна агресивна личност ќе избере да го потисне својот гнев, без разлика колку пати ќе ја прашате што не е во ред, таа никогаш нема да ви се отвори.

Никогаш не се судираат со другите затоа што се убедени дека сите околу нив се поспособни, посилни, попаметни и подобри од нив.

Кога ќе им се даде задача што воопшто не им се допаѓа, ретко ќе го кажат тоа, но нема да ја завршат задачата како што треба, објаснува д-р Даниел Хол Флавин од клиниката Мајо.

Ова се некои од карактеристиките на пасивните агресивни луѓе:

1. Лути сте, но не го покажувате тоа

Ова е навика која никому нема да му помогне. „Негирањето на гневот е класично пасивно агресивно однесување“, забележува психологот Витсон од списанието Psychology Today.

2. Се „дурат“

Друга стратегија на пасивно-агресивните луѓе е да се повлечат пред конфликт со „дурење“. Психологот објаснува: „Бидејќи ваквото однесување настанало поради верувањето на личноста дека изразувањето лутина само ќе ги влоши работите, тие често користат фрази како сè е во ред, за да избегнат директна комуникација“.

3. Одолговлекувате и се двоумите

Одложувањето на задачите и несигурноста се исто така симптоми на пасивно агресивно однесување. Додека повеќето од нас понекогаш одложуваат, овие луѓе ќе го користат одложувањето како начин да избегнат да даваат нови задачи за да не мора целосно да ги отфрлат.

Пасивно-агресивните луѓе имаат неверојатна моќ да останат смирени додека другите, исцрпени од ваквото однесување, реагираат со лутина. Понекогаш тие се особено забавни со тоа.

4. Испраќате двосмислени пораки

Коментарите на пасивно-агресивната личност понекогаш знаат да болат како нож во грб, но тешко е да се одговори. Зошто? Затоа што знаат индиректно да кажат, а ако се навредите ќе наидете на пречувствителна личност.

5. Ги навредувате луѓето

Да се ​​биде пасивен агресивен значи да се навредува некого на многу суптилен начин за да се чувствува подобро, коментира Џоди Аман, психотерапевт од Њујорк и додава: „Оваа акција често се случува несвесно, особено кога некој се чувствува лошо и сака да биде центарот на вниманието“. Затоа е добро да бидете свесни за овие факти, ако сакате да се промените или ако се чувствувате особено лошо во нечие друштво“.

6. „Третман со тишина“

Според д-р Вилијамс, ваквото однесување е типично за пасивна агресивна личност – тие сакаат нивниот гнев да биде познат, но избираат да не зборуваат за тоа.

7. Не сте директни

Интересен пристап на пасивната агресивна личност е тоа што на сите ќе им кажат дека имаат проблем со некого, но никогаш директно нему.

За жал, кога група луѓе кои дознале за конфликтот, од агресорот, често ќе застанат на страната на таа личност, а со тоа ќе помогнат да се елиминира целта, без да имаат можност да ја слушнат другата страна на приказната, заклучува психологот.

8. „Зошто си толку вознемирен/а?“

Личноста која е пасивно агресивна е вистински волшебник кога станува збор за задржување на ладнокрвноста и пренесување на гневот врз другата личност и чекање да види како ќе реагира. Всушност, се чини дека уживаат да ги „пламнат“ другите и на крајот да ги прашаат зошто се толку вознемирени.

Како да помогнете на пасивна агресивна личност?

Кога сакате да „демаскирате“ пасивно-агресивна личност и да му ја покажете нелогичноста на низа нивни постапки, наоружајте се со многу примери за да ги илустрирате нивните постапки.

Ако таа личност е подготвена да признае дека зад сè е потиснат гнев поради нешто, тогаш треба да ја поттикнете на понатамошен разговор: нека ви се отвори и искрено признајте што ја повредило или налутило, што прави да се чувствува несигурно.

Слични содржини