МОРСКИОТ СВЕТ ВО НЕВЕРОЈАТНА ОПАСНОСТ! Климатските промени влијаат на рибите и без’рбетниците повеќе отколку што се мислеше

од Vladimir Zorba

Морскиот живот е во неверојатна опасност – затоплувањето на морската вода и зголемувањето на нејзината киселост влијае на рибите и без’рбетниците повеќе отколку што се мислеше. Тоа е заклучокот на меѓународната студија предводена од Катарина Алтер, морски биолог од Кралскиот холандски институт за морски истражувања (NIOZ).

– Со цел подобро да се разбере целокупното влијание на климатските промени, морските биолози ги пресметуваат нивните ефекти врз сите риби и сите безрбетници заедно. Сепак, ефектите откриени во поединечни студии може да се поништат меѓусебно: на пример, ако полжавите имаат корист од промената на животната средина и другите без’рбетници, како што се морските ежови, имаат проблеми поради тоа, вкупниот ефект е нула иако и двете групи се погодени, рече Катарина Алтер, пренесува ЕурекАлерт!

Всушност, се додава, поради климатските промени, полжавите јадат повеќе, а морските ежови помалку.

– И двата ефекти имаат значење и дополнително влијание – тревните алги, храната на морските ежови, повеќе растат додека количината на кафеави алги со кои се хранат полжавите се намалува. Оваа разлика во исхраната на два вида безрбетници го менува екосистемот, што дополнително ја менува животната средина за сите животни во овој екосистем – изјави Алтер.

Заедно со колегите од Универзитетот Вагенинген и 12 други истражувачки институти од САД, Франција, Аргентина, Италија, Чиле… таа развила нов истражувачки метод кој повеќе не ги поништува навидум контрадикторните резултати, туку ги користи сите податоци за да одлучи за влијанието. на климатските промени на животните.

Користејќи нов метод, меѓународен тим на морски биолози открил дека климатските промени имаат негативно влијание врз важните биолошки реакции на рибите и безрбетниците – физиологија, репродукција, однесување, физички развој…

– Бидејќи тоа ќе резултира со еколошки промени кои влијаат на структурите на морските екосистеми, нашиот резултат сугерира дека климатските промени веројатно ќе имаат посилно влијание отколку што се мислеше – изјави Алтерова.

Скокот на нивото на јаглерод диоксид во воздухот доведе до скок на температурите на морската вода, како и зголемување на нејзината киселост со децении, а се верува дека овој тренд ќе продолжи и во иднина.

– Со сегашните промени на температурата и киселоста на океанот, тие ќе влијаат на 100 отсто од биолошките процеси кај рибите и без’рбетниците, додека претходно се очекуваше да влијае на 20 до 25 отсто од процесите – изјави Катарина Алтер.

Слични содржини