Можно сценарио: Ѓоковиќ би можел да биде притворен додека турнирот е во тек

од Nikola Popovski

Абул Ризви, еден од водечките експерти за имиграција во Австралија, објасни кој би можел да биде следниот потег на Новак Ѓоковиќ.

И покрај тоа што судот го одби барањето за одземање на визата на Новак, ситуацијата се уште не е разрешена, бидејќи се уште постои опасност од депортација.

Министерот Алекс Хок има право да го депортира најдобриот тенисер во светот, без разлика на судската одлука, доколку смета дека имало елементи кои го спречувале да влезе во земјата.

Ризви, кој своевремено беше заменик секретар во Одделот за имиграција, вели дека „случајот е тежок“, особено за австралиските власти.

„Овде нема лесна опција. Откажувањето на визата е исто толку тешко како и неукинувањето. Така изгледа кога ќе го погледнете целиот овој процес на откажување“, рече Ризви.

„Да претпоставиме дека министерот го започнува процесот за одземање на визата на Ѓоковиќ. Тој ќе треба да издаде наредба до австралиската гранична полиција, момци кои работат во темни униформи и носат пиштоли, да се свртат против Ѓоковиќ, да го извадат од теренот, под вниманието на светските медиуми. Би го однеле во притвор каде би престојувал и би требало да поднесе барање за судска проверка на процесот. Тоа секако би значело дека тој е во притвор во Мелбурн додека трае Австралија опен“, рече Ризви.

„Во моментов, претпоставувам дека се разговара за политиката и за целиот случај. Кој е најдобриот начин да им се претстави на граѓаните на Австралија, а сето тоа во корист на владата? Мислам дека има разговори меѓу различни министри и канцеларијата на премиерот“.

Експертот додава дека следниот чекор ќе дефинира како Австралија се справува со идните случаи на вакцинација и виза.

„Она што ни кажува ова е дека треба да се обидеме да спроведеме ефикасен процес каде што луѓето кои аплицираат да дојдат во Австралија ќе треба да се вакцинираат и да се справиме со тоа пред да им гарантираме виза, односно пред да влезат во земјата. да се справат со тоа, бидејќи веќе влегоа, е тажна практика и оди против 30 години од системот за развој на имиграцијата“, заклучува Ризви.

Фото: Profimedia

Слични содржини