Мрачната антисемитска историја на дедото на Маск: Верувал дека одредена група мора да владее со светот

од Vladimir Zorba

Дедото на Елон Маск, покојниот Џошуа Халдеман, поминал многу време зборувајќи за малцинските групи што не ги сака (најчесто Евреите) и шпекулирајќи за глобален заговор предводен од личности во сенка. Затоа, тој им се придружил на поборниците на технократијата, владеењето на техничките експерти кои играат клучна улога во одлучувањето и управувањето со општеството.

Според истражувањето за животот на Халдеман, канадскиот киропрактичар бил „радикален теоретичар на заговори“ кој ја поминал својата рана кариера како дел од групата позната како „Technocracy Incorporated“.

Движењето имало бизарен сет на принципи: тие верувале дека светот треба да го води тоталитарен режим на инженери и научници со седиште во Северна Америка и дека овие „технолошки господари“ ќе ги решат сите проблеми на општеството и дека луѓето ќе треба да работат само 20 години пред пензија.

Партијата, основана во 1920-тите, стекна популарност за време на Големата депресија и во еден момент имаше повеќе од половина милион членови во Калифорнија, пишува Business Insider.

Организацијата им давала на луѓето имиња составени од бројки (дедото на Маск наводно бил именуван 10450-1) и понекогаш додавала „Х“ на нив. Следбениците носеле идентична сива облека, возеле исти автомобили и се поздравувале со посебен поздрав, открива „Атлантик“, цитирајќи медиуми кои велат дека групата имала „тон на рано фашистичко движење“.

Канада на крајот ја забрани партијата откако таа се спротивстави на вмешаноста на земјата во Втората светска војна и сметаше дека таа и нејзините членови се закана за националната безбедност. Халдеман беше уапсен и осуден за своите постапки.

Ова го поттикна неговото вклучување во други движења, вклучително и канадската Социјална кредитна партија (SCP), која се залагаше за неосновани теории на заговор за Евреите и беше широко критикувана за нејзиниот бесрамен антисемитизам. Халдеман, кој стана национален претседател на СКП, си презеде обврска да ги брани верувањата на партијата.

Бизарни теории на заговор

Така, пишува „Атлантик“, тој тврдел дека Социјалната кредитна партија не била антисемитска, а во исто време испраќал антисемитски пораки, вклучувајќи го и бизарното тврдење дека Хитлер бил инсталиран како германски фирер „со пари обезбедени од меѓународни финансиери меѓу кои биле и Евреите“. Тој исто така тврдел дека Евреите создале антисемитизам со цел да предизвикаат симпатии.

Партијата, исто така, ја искористила својата платформа за да ги објави „Протоколите на старешините на Сион“, антисемитски запис стар со векови во кој се опишува состанок на еврејските лидери со цел да се воспостави нивната светска доминација. Халдеман во писмо го брани објавениот текст.

Историчарите забележуваат дека идеите на Маск дека технологијата може да ги реши повеќето зла на општеството одразуваат некои од технократските верувања промовирани од неговиот дедо. На пример, тој претходно рече на X, порано Твитер, дека Марс треба да има воспоставена технократија.

Тој, исто така, ги именуваше своите три деца со пејачката Grimes X Æ A-Xii Musk или X, Exa Dark Sideræl Musk и Techno Mechanicus, иако не е јасно дали нивните имиња имаат некаква врска со идеологијата на неговиот дедо. „Атлантик“ сугерира дека тоа се целосни прекари со кои технократите се идентификувале.

Извршниот директор и милијардер на Tesla неодамна беше повикан од еврејската организација Anti Defamation League (ADL) за ширење антисемитска реторика, како што е обвинувањето на Џорџ Сорос за „уништувањето на западната цивилизација“. Маск се закани дека ќе ја тужи ADL и во своја одбрана се нарече себеси „просемит“.

Од антисемитизам до апартхејд

Што се однесува до неговиот дедо, Халдеман станал страстен поддржувач на апартхејдот (систем на политичка и расна сегрегација во Јужна Африка) по неговото политичко учество и се преселил во Јужна Африка. Според „Атлантик“, тој еднаш напишал дека „Јужна Африка ќе стане лидер на белата цивилизација во светот“.

Тој, исто така, се побунил против „анти-белите сили“ кои ќе се обидат да ја сменат неговата позиција. Тој продолжи да пишува во јужноафриканските весници кои го пропагираат апартхејдот, како и во неговата книга, во која се занимава со меѓународни заговори на група елити кои имаат за цел светска доминација, според „Атлантик“.

Халдеман, дедото на Маск по мајка, е роден во 1902 година во САД, а подоцна неговото семејство се преселило во Канада. Тој исто така беше и киропрактичар пред да дојде во Јужна Африка.

Тој се ожени со Вајн Халдеман, родена како Флечер, инструктор по танц и имаа три деца. Маја Маск, една од неговите ќерки, е мајка на Маск. Починал во 1974 година, кога Маск бил уште дете.

Слични содржини