„Мрачната тајна“ на познатиот помфрит од Мекдоналдс: Кога ќе слушнете во што се пржи ќе разберете зошто има таков вкус

од Nikola Popovski
137 прегледи

Можете да мислите што сакате за синџирите за брза храна, но мора да признаете дека помфритот е екстра крцкав и многу вкусен, а Мекдоналдс исто така има посебно место во тоа – многумина ќе ви кажат дека нивниот помфрит е најдобриот што го пробале, барем додека не им се олади .

Овој ланец на ресторани е познат по крцкавиот и вкусен помфрит, па дури и оние кои вообичаено избегнуваат хамбургери, пилешки медалјони и воопшто месо, одлучуваат да нарачаат порција помфрит. Меѓутоа, ако се вегани или вегетаријанци, би требало двапати да размислат.

„Тајната состојка“ поради која познатиот помфрит од Мекдоналдс ѝ го должи својот неодолив вкус не е нималку веганска, згора на тоа, нема да им „лежи“ добро не само на веганите, туку и на оние кои се малку комплицирани кога станува збор за поретко вообичаените намирници.

Имено, овој помфрит порано се пржел во топла говедска маст – наводно затоа што добавувачот на синџирот не можел да си дозволи растително масло – а многумина веруваат дека оваа состојка е одговорна за неодоливиот, крцкав вкус на нивниот помфрит. И во право се оние кои веруваат во тоа, што се докажа некаде во деведесеттите.

Во тоа време, здравствената загриженост за заситените масти во храната растеше, па овој познат синџир за брза храна се префрли на растително масло, разочарувајќи ги клиентите.

Потоа почнаа да се жалат дека помфритот нема толку добар вкус како порано. Во обид да се имитира оригиналниот вкус, воведена е мешавина од растително масло и вештачки вкус, што би требало да го имитира тој оригинален вкус.

Ова не е ништо ново, на секои неколку месеци има некој инфлуенсер кој ја разоткрива „темната тајна на најпопуларниот помфрит“, а со еден од нив, TikToker Џордан Хаулет, кој тврди дека има инсајдерски информации, „Њујорк пост“ објави разговор пред една година.

Но, да не бидеме лицемерни, познато е дека кај нас животинската маст се користела во изобилство за пржење, а некои јадења и денес се подготвуваат така, па на пример, најдобрите свински котлети се пржат во мешавина од масти и масло.

Сепак, можеби на некои им е важно да знаат дека она што овој синџир за брза храна го нарекува природен вкус на говедско месо содржи хидролизирано млеко, што значи дека иако во смесата нема говедско месо, сепак содржи производи од животинско потекло, пренесува „Слободна Далмација“.

Слични содржини