Една од повкусните варијанти на ова јадење.
Состојки:
– 1 кг тиквички
– 500 гр мелено говедско месо
– 400 гр моцарела
– 2 главици кромид
– 4 јајца
– 200 мл пасирани домати
– сол, бибер и други зачини по желба
– масло за пржење
Подготовка:
Тиквичките излупете ги и исечете ги по должина. Ставете ги во поголем сад, добро посолете ги и оставете ги да отстојат додека не пуштат вода. После тоа исцедете ги и исушете ги.
Кромидот ситно се сечка и се пржи на малку маснотии. Додадете го говедското месо, па пропржете го заедно со кромидот додека не добие убава кафена боја. Додадете сол, бибер и додадете други зачини по желба.
Додадете ги пасираните домати и гответе на умерена температура додека не стане густ и компактен.
Јајцата се матат и се додава павлаката, се убаво се меша, а моцарелата се сече на тенки кришки.
На дното на подмачкан сад за печење ставете ред тиквички, врз тиквичките намачкајте две-три лажици месо со сос од домати, па прелијте со сос од јајца и павлака, па одозгора наредете прстени од моцарела. Постапката повторете ја додека не ги потрошите сите намирници.
Ставете ја мусаката во рерна загреана на 180 степени и печете околу 40 минути.