Најголемиот брод за крстарење во светот прави повеќе од 30.000 оброци дневно за повеќе од 6.600 патници кои се качуваат на неделно ниво.
Патниците на Royal Caribbean Symphony of the Seas можат да јадат насекаде до осум пати на ден, давајќи му на персоналот голема количина храна за подготовка.
– Мора да пресметате дека тоа е појадок, ручек и вечера, плус ужина, плус ноќе, плус 24 часа, храна наоколу и никогаш не престанува – изјави за „Инсајдер“ Алан Џентиле, шеф за развој на кулинарски иновации.
– Сумата е луда – додава тој.
Џаред де Силва, управителот на залихите на бродот, има неделен буџет од еден милион долари (околу 923.550 евра) за да набави храна за 23-те ресторани на бродот. Кога овие пари се претвораат во храна, се вклучени повеќе од 600.000 тони храна и пијалоци.
Во кујните кои работат деноноќно се вработени 1.000 готвачи.
– Некои од луѓето почнуваат со работа во 8 часот наутро и работат до 14 часот, паузираат до 17 часот и продолжуваат со работа до 21:30 часот. Потоа втората група почнува да презема во 22 часот, до 10 часот. Значи покриваме ден и ноќ – вели главниот готвач за „Инсајдер“.
Рестораните имаат различни цени за да одговарат на широкиот опсег на патници.
-Имаме пентхаус, имаме апартман, имаме главен ресторан, имаме специјалитет. Ги имаме сите можности. Затоа се трудиме да им угодиме на сите, за секој да го најде тоа што го бара – додава тој.