На Сонцето се појави огромна црна точка четири пати поголема од Земјата

од desk4

На површината на Сонцето се појави црна дамка четири пати поголема од Земјата. Појавата на црна дамка ретко е добар знак.

Иако овие дамки можеби самите не се проблем, тие би можеле да бидат предвесник на нешто поопасно.
Сигурно е малку вознемирувачки – тоа е буквално сонцето – не е како да можеме само да одиме горе и да погледнеме што се случува.

Како што е кажано, дамката е всушност сончева точка, област на површината која е поладна од околните области на Сонцето. Сончевите дамки се прилично редовен феномен бидејќи огромното количество енергија во Сонцето може да го биде многу испарливо и може да ослободи сончеви блесоци во вселената.

Овој, наводно, е доволно голем за да се види со голо око, иако не би било добра идеја да се стави на тест таа теорија.

Сончевите дамки понекогаш се поврзани со сончеви блесоци, колосални изливи на фотони од површината на Сонцето во вселената. Поголемите може да бидат многу пати поголеми од Земјата и имаат потенцијал да сметаат на електронските уреди. Ова значи дека може да се доведе до затемнување низ целиот свет.

 

Слични содржини