Над 4 милиони излечени од коронавирусот ширум светот

од Vladimir Zorba
326 прегледи

Повеќе од четири милиони луѓе во светот се излечиле од коронавирусот, пренесува „Worldometers“.

Во моментов има значително повеќе опоравени од активни случаи во светот.

Според сајтот, 7.898.392 луѓе биле заразени со коронавирус ширум светот, 432.901 луѓе починале, а 4.057.845 се опоравиле.

Постојат 3.407.646 активни случаи, од кои два проценти, поточно 54.152, се во сериозна или критична состојба.

Најтешката состојба е сè уште во Соединетите Држави, каде се заразени повеќе од два милиони луѓе, поточно 2.142.515, а 117.533 починаа.

На второ место во однос на бројот на заразени и бројот на загинати е Бразил со 850.796 случаи и 42.791 жртви. Велика Британија е на третото место по бројот на смртни случаи со 41.662 смртни случаи.

Според бројот на заразени лица, Русија е на третото место со повеќе од половина милион пациенти, поточно 528.964 од нив.

На четвртото место по бројот на пациенти е Индија со 322.759 случаи, а близу бројката од 300 илјади заразени се Велика Британија со 294.375 случаи и Шпанија со 290.685 случаи.

Во Италија се заразени 236.651 лица, во Перу 225.132, а Иран и Германија имаат над 187 илјади заразени.

Турција, Чиле, Франција, Мексико, Пакистан и Саудиска Арабија исто така имаат повеќе од 100.000 заразени лица.

Слични содржини