Најдобриот чај за смирување на стомакот: Ѓумбирот како природен лек

од Љубиша Владимиров
210 прегледи

Повремените стомачни тегоби се сосема нормални, дури и ако држите диета богата со пробиотици и одржувате здрави навики во исхраната. Шолја топол билен чај може да биде вистински спас за смирување на стомачните болки, благодарение на неговата смирувачка топлина и корисните ефекти. Билните чаеви се особено корисни затоа што се природно без кофеин и богати со состојки кои го поддржуваат дигестивното здравје. Но, кој чај е најдобриот избор кога стомакот ви испраќа сигнали дека нешто не е во ред?

Зошто се јавуваат болки во стомакот?

За подобро да разберете зошто одредени чаеви можат да помогнат, важно е да знаете што може да предизвика проблеми со варењето. Според експертот Саманта Петерсон, причините можат да бидат многубројни, од чувствителност на храна и стрес, до анксиозност и нерамнотежа на цревната микрофлора.

„Неправилните навики во исхраната, како што е прејадувањето во стресни ситуации, може дополнително да ја влошат состојбата. Во такви ситуации често се јавуваат надуеност, гадење, грчеви, формирање гасови или општо чувство на непријатност“, вели Петерсон и нагласува:

„Воспалението често е во коренот на овие проблеми, бидејќи може да ја оштети цревната обвивка, да го забави варењето и да ја зголеми чувствителноста на храната, правејќи го желудникот уште посклон кон вознемиреност.“

Најдобриот чај за смирување на желудникот

Иако многу видови билни чаеви можат да помогнат, еден особено се издвојува, чајот од ѓумбир. Според Петерсон, овој зачинет пијалок може да го релаксира дигестивниот тракт и да го намали воспалението, обезбедувајќи брзо олеснување. Ѓумбирот ја содржи активната супстанција џинџерол, која на клеточно ниво ги смирува мускулните контракции во дигестивниот систем и го поттикнува минувањето на храната и гасовите низ цревата. Покрај џинџеролот, ѓумбирот содржи и соединенијата шогаол и зингиберон, кои делуваат на рецепторите за серотонин во цревата и мозокот, кои се клучни за контрола на гадењето. Заедно, овие соединенија го олеснуваат воспалението, ги релаксираат мускулите и ги намалуваат грчевите, правејќи го чајот од ѓумбир совршен сојузник за смирување на стомакот.

Подготовка на домашен чај од ѓумбир

За најдобри резултати, се препорачува да се подготви чај од свеж ѓумбир дома. Постапката е многу едноставна:

Излупете 2 до 5 сантиметри свеж корен од ѓумбир, кората може да се остави ако сакате. Исечете го ѓумбирот на тенки парчиња. Ставете го во чаша и прелијте го со врела вода. Оставете го да отстои 5 до 10 минути, во зависност од посакуваната јачина на вкусот. Ако сакате, извадете ги парчињата ѓумбир пред сервирање. Ако немате свеж ѓумбир, можете да употребите половина лажичка мелен ѓумбир по чаша вода.

За поблаг вкус, можете да додадете една лажичка суров мед или сируп од урми, а за дополнителна свежина и антиинфламаторно дејство, парчиња лимон или портокал, стапче цимет или свежи листови нане.

Купување чај од ѓумбир: што да знаете?

Ако немате време да направите свеж чај, добра опција е и квалитетен чај од ѓумбир купен во продавница. Петерсон советува да се изберат чаеви во кои ѓумбирот е наведен како прва или единствена состојка, и да се избегнуваат мешавини кои содржат додадени шеќери или вештачки ароми.

Иако чајот од ѓумбир е безбеден за повеќето луѓе, одредени групи треба да бидат претпазливи. Ако сте бремени, земате разредувачи на крв или инсулин, потребна е консултација со лекар пред консумирање на поголеми количини. Исто така, лицата со историја на жолчни камења треба да бидат внимателни, бидејќи ѓумбирот може да го стимулира протокот на жолчка.

Слични содржини