Најголемата планина ѓубре во светот: „Ако не умреме од болести, тогаш сигурно од глад“

од Nikola Popovski

„Планините од ѓубре“ со кои Индија се бори со години наскоро ќе бидат заменети со погони за преработка на отпад, вети премиерот Нарендра Моди на почетокот на овој месец.

Најстарата и највисоката планина ѓубре во земјата се наоѓа во индискиот град Мумбаи и е висока дури 36,5 метри, пренесува Јутарњи лист.

Има повеќе од 16 милиони тони ѓубре на најпознатата планина ѓубре во провинцијата Деноар, од кои 8 се распоредени на триста хектари. Отпадот се акумулира до 36,5 метри, а сиромашните чувари се закопани во самата планина.

Секое утро, Фарха Шаик (19) од сиромашен кварт стои на врвот на повеќе од стогодишна планина ѓубре, чекајќи да пробијат камионите. 19-годишната собирачка на ѓубре почнала да чисти купишта ѓубре кога била мало девојче.

„Ако не умреме од болести, тогаш сигурно од глад“, рече Фарха.

Обично собира пластични шишиња, стакло и жица од куп ѓубре, а подоцна ги продава на локалниот пазар. На секои неколку недели, Фарха наоѓа стар мобилен телефон што го смета за среќен улов. Таа го поправа, а потоа ги поминува вечерите гледајќи серии, играјќи игри и слушајќи музика на него.

Кога телефонот се расипува, Фахра повторно го губи контактот со надворешниот свет и се враќа да бара нови телефони на депонијата.

Распаѓањето на отпадот ослободува штетни гасови како што се метан, водород сулфид и јаглерод моноксид. Пред пет години избувнаа пожари кои гореа со месеци и предизвикаа чад во поголемиот дел од градот. Според студијата на индискиот регулатор за загадување од 2011 година, пожарите со ѓубре во депониите се главната причина за загадување на воздухот во градот.

Од 2000 година, Индија донесе правила со кои се бара општините да го рециклираат отпадот. Но, повеќето држави известуваат само за делумна усогласеност и нема доволно постројки за прочистување на отпад.

Слични содржини