Не постои ништо во текот на летото што е освежувачко како лубеницата. Иако може да се најдат на некои места во текот на целата година, најдобро е да ги јадете во текот на летото, бидејќи тогаш тие имаат најмногу хранливи материи.
Лубеницата содржи разни витамини кои го негуваат организмот. Содржи витамини А и Ц, минерали калиум и магнезиум, како и антиоксиданти како каротин и ликопен. Содржината на антиоксиданс се зголемува со зрелоста на лубеницата.
Еве ги сите предности и придобивки од лубеницата:
1. Го штити срцето и го регулира притисокот
Лубеницата е богат извор на хранливи материи кои го штитат срцето, како што се витамин Ц и каротеноиден фитонутриент, ликопен, кој исто така дава карактеристична црвено-розова боја. Ликопен, заедно со бета-каротен и витамин А, обезбедува силна антиоксидантна заштита од оштетување на клеточните структури предизвикани од слободните радикали.
Лубеницата е добар извор на магнезиум и калиум, два минерала за кои се знае дека помагаат во рамнотежа на крвниот притисок, како и многу добар извор на витамин Б6, кој помага во одржување на соодветно ниво на хомоцистеин (покачени нивоа на хомоцистеин поврзани со напредна атеросклероза и предвремено смрт).
2. Придонесува за слабеење
Се состои од 92 проценти вода и е идеална храна за регулирање на телесната тежина. За да избегнете закуски помеѓу оброците што придонесуваат за зголемување на телесната тежина, добра замена е да грицкате парчиња лубеница. Исечете ја лубеницата на коцки и ставете ја во фрижидер, а потоа земете неколку парчиња кога ќе почувствувате желба за храна.
3. Важна е во борбата против воспалителни инфекции
Лубеницата има потенцијал да ја намали хроничната воспалителна инфекција, за која постои сомневање дека е една од причините за болести како што се астма, дијабетес, артритис, кардиоваскуларни заболувања и одредени видови на рак. Ова е поврзано со веќе споменатата висока содржина на антиоксиданти кои поттикнуваат елиминација на ефектите на штетните слободни радикали.
Самите слободни радикали обично предизвикуваат голема штета затоа што се лепат на ѕидовите на крвните садови и ги блокираат. Овој „маѓепсан круг“ му нанесува голема штета на имунитетот. Тироидната жлезда, срцето и панкреасот се органи на кои може негативно да влијае овој процес.
Една чаша сок од лубеница на ден може да го намали ризикот од развој на болести како остеоартритис, ревматоиден артритис, астма и рак на дебелото црево.