Исхраната на Новак Ѓоковиќ е честа тема во домашните и странските медиуми, а многумина ѝ ги препишуваат големите успеси кои српскиот тенисер почнал да ги постигнува во средината на своите дваесетти години.
Ѓоковиќ од почетокот на кариерата беше тенисер на кој очигледно му претстои голема кариера, но доживеа вистински бум по 2011 година, во која освои три Гренд Слема и започна низа од неверојатни спортски години. Ова во голема мера се должи на исхраната без глутен, на која се свртел поради целијачната болест, но тоа не е единствениот принцип на неговото мени.
Новак никогаш не се декларирал како веган или вегетаријанец, бидејќи смета дека тоа се „етикети кои се погрешно интерпретирани“. Сепак, тој истакнува дека основата на неговата исхрана се растенијата, а медиумите пред неколку години пишуваа дека Новак и Јелена Ѓоковиќ апсолутно никогаш не користат шеќер во исхраната.
Тоа не значи дека во нивниот дом нема јаглехидрати – за ручек тенисерот често јаде тестенини, но избира опција без глутен. Како што напиша порталот Ocinator, тие избегнуваат преработени шеќери, кои ги има во слатките и газираните пијалоци.