Научни истражувања покажаа: Убавите жени се опасни по здравјето на мажите

од Stefanija Kuzmanovska

Научните истражувања од Универзитетот во Валенсија наведуваат дека само пет минути во друштво на убава жена кај мажите го зголемиле нивото на кортизол и хормонот на стрес.

Наводно, овој ефект бил засилен ако имало жена во друштво на маж која била „надвор од нивната лига“.

Хормонот кортизол се произведува од надбубрежната жлезда во време кога едно лице е под физички или ментален стрес и се воведува во директна врска со срцето и многу други заболувања.

Истражувачите испитувале 84 студенти кои решавале загатка судоку, индивидуално и во посебни простории. Две непознати лица, еден маж и една физички привлечна жена, исто така биле во просторијата.

Во ментите кога женското лице ја напуштило просторијата и двајцата мажи останале заедно, нивото на хормонот на стресот кај испитаниците не се зголемил. Меѓутоа, кога испитаникот останувал во собата сам со жената, неговите разни кортизоли се зголемувале.

-Во оваа студија, тргнавме од претпоставката дека повеќето мажи, во друштво на убава жена, се чувствуваат како да е идеална можност за додворување. И додека некои мажи ќе избегнуваат убави жени засновани на верувањето дека тие се „надвор од својата лига“, повеќето мажи всушност ќе имаат одредена хормонална реакција“, се објаснува во студијата.

Студијата покажала дека нивото на кортизол кај мажите се зголемува по само пет минути краток социјален контакт со привлечна жена.

Кортизолот во мали дози може да има позитивен ефект, но хронично покачениот кортизол влошува одредени здравствени состојби, како што се срцеви заболувања, дијабетес, хипертензија и импотенција.

Слични содржини