НАВИКИ КОИ СЕ СМРТ ЗА МОЗОЧНИТЕ КЛЕТКИ: Поради нив, коефициентот на интелигенција брзо се намалува!

од Vladimir Zorba

Иако на прв поглед изгледа дека немаат никаква врска со интелигенцијата, научно е докажано дека сепак имаат големо влијание врз мозочните клетки. Повеќето од нас овие навики ги применува секојдневно.

Тие се поврзани со начинот на живот, а студиите покажаа дека одредени активности кои човекот систематски ги повторува влијаат на неговите когнитивни способности.

Консумација на заситени масти

Овие масти се наоѓаат во млечните производи и масното месо. Научниците заклучиле дека таквата храна негативно влијае на работата на кардиоваскуларниот систем, бидејќи го зголемува нивото на „лошиот холестерол“ во крвта, што му штети на крвниот систем. Како резултат на тоа, нормалната циркулација на крвта на човекот е нарушена, што доведува до недостаток на кислород во мозокот и забавување на неговото функционирање.

Освен тоа, се нарушуваат и многу други процеси на централниот нервен систем, кои влијаат на психичката состојба и предизвикуваат појава на негативни емоции како тага.

Мултитаскинг

Неврохирургот Ерл Милер од Технолошкиот институт во Масачусетс спроведе студија фокусирана на ефектите на човечкиот мозок во режим на мултитаскинг (извршување на повеќе задачи одеднаш).

Резултатите се следни – човечкиот мозок не може да функционира правилно во услови кога е оптоварен од повеќе страни. Со оглед на степенот на влијание на мултитаскингот врз нивото на интелигенција, цената е многу висока.

Премногу време поминато пред телевизор

Гледањето телевизија е најевтиниот и најлесниот начин да се растоварите и опуштите, бидејќи гледањето програми не бара никаков физички или ментален напор. Сепак, последиците од таквата забава можат да бидат многу сериозни.

Навиката да седите долго пред син екран го намалува вашето ниво на интелигенција. Како резултат на тоа, не само што станувате пасивен набљудувач, туку и вашиот мозок е потиснат.

Недостаток на сон

Добриот сон е една од најдобрите навики кои придонесуваат за нормално функционирање на мозокот. После тоа, лицето се чувствува одморено, полно со енергија и подготвено за нов ден.

Истражувањата покажуваат дека луѓето кои не спијат се заморуваат доволно брзо, прават повеќе грешки и се карактеризираат со зголемена емоционална нестабилност. Тие се повеќе раздразливи и имаат тенденција да се вознемируваат при најмала непријатност.

Не ја потценувајте моќта на добриот сон. Истражувањата покажуваат дека значително ја подобрува меморијата.

Внесување на големи количини на шеќер во организмот

Големите порции шеќер го попречуваат нормалното функционирање на мозокот. Студиите на Универзитетот во Калифорнија, Лос Анџелес, покажаа дека ако некое лице консумира големи количини шеќер 6 недели, има потешкотии во обработката и складирањето на информациите. Фактот дека деменцијата е најчеста кај луѓето со дијабетес не е случајност.

Слични содржини