Навики во исхраната кои можат да предизвикаат хемороиди

од Vladimir Zorba

До 50-годишна возраст, околу половина од населението наишло на хемороиди, а чешањето е еден од симптомите на овој проблем.

Хемороидите се поврзани со хроничен запек, често празнење на дебелото црево или предолго седење во тоалет, што може да предизвика собирање на крвта во крвните садови во ректумот и да предизвика ерупција на хемороиди.

Тие се чести кај сите возрасни групи и ги зафаќаат двата пола. Некои од симптомите се чешање, болка, непријатност, нарушување на движењето на дебелото црево и крварење.

Подигнување тешки тежини, јадење храна која содржи малку влакна, јадење топла и зачинета храна, дебелина, долго време јадење и напрегање при движење на дебелото црево се некои од навиките кои предизвикуваат хемороиди.

Исхраната игра важна улога во третманот. Неопходно е да се јаде храна богата со растителни влакна, зелено овошје, зеленчук и да се пие вода. Важно е да се намали внесот на масна и пржена храна, како и кафе, што може да ја забави работата на цревата и да доведе до влошување на постоечките хемороиди.

Ако состојбата се влоши и не успеете да направите ништо со промена на исхраната и домашните лекови, контактирајте го вашиот лекар за помош

Слични содржини