Со новите варијанти на коронавирус, како и претстојната есен и зима, важно е да се зајакне имунитетот. На нашиот имунолошки систем може да влијаат нештата како стресот и количината на сон, а особено храната што ја јадеме.
Ова се најлошите навики во исхраната кои можат негативно да влијаат на имунитетот.
1. Прекумерна консумација на алкохол
Според нутриционистката Мери Албус, консумирањето премногу алкохол може негативно да влијае на нашиот имунитет.
„Алкохолот може да го потисне имунолошкиот одговор на телото на инфекција“, вели Албус, „бидејќи со консумирање алкохол, на телото може да му треба повеќе време да препознае и да одговори на инфекција во развој“.
Друг начин на кој алкохолот може да го ослаби нашиот имунитет е со промена на апсорпцијата на потребните хранливи материи. Албус вели дека „алкохолот ја инхибира апсорпцијата на виталните хранливи материи како витамин Ц и цинк, кои се важни за функцијата на нашиот имунолошки систем“.
Овие работи не само што можат да влијаат на тоа колку лесно стануваме подложни на инфекција, туку всушност можат да го променат начинот на кој нашето тело се справува со симптомите на болеста.
„Прекумерното консумирање алкохол може да ги направи симптомите да траат подолго и да станат потешки отколку што инаку би биле“, вели Албус.
2. Прекумерно внесување шеќер
Албус, исто така, споменува дека премногу шеќер во нашата исхрана може да го ослабне нашиот имунитет со текот на времето.
„Студиите го поврзуваат редовното внесување храна богата со шеќер со ослабена имунолошка функција“, вели Албус, „а тоа е затоа што белите крвни клетки, кои се клетки вклучени во борбата против инфекцијата, се негативно погодени од прекумерната консумација на шеќер, што може да спречи ефикасна борба против инфекција“.
3. Прекумерно внесување сол
Упатствата за исхрана за Американците наведуваат дека иако возрасните треба да консумираат околу 2.300 милиграми или помалку натриум дневно, возрасните Американци всушност консумираат во просек околу 3.400 милиграми дневно. Прекумерното внесување на натриум може да има трајно влијание врз здравјето. „Исхраната богата со натриум која е богата со преработена храна може да предизвика воспаление во телото и да го зголеми ризикот од хронични заболувања“, вели Албус.
Исто така, се верува дека солта инхибира некои од природните реакции на нашето тело ако се консумира во прекумерни количини. Според Албус, „солта може да ги потисне антиинфламаторните реакции, па дури и да ја промени цревната микробиота, која игра голема улога во имунолошката функција на нашето тело“.
Високата консумација на натриум е поврзана со влошување на постојните автоимуни болести како што се Кронова болест, улцеративен колитис, целијачна болест и лупус, пишува „Eat This“.
4. Недоволен внес на овошје и зеленчук
Според нутриционистот Мет Мацино, потребна ни е добра количина на овошје и зеленчук во нашата исхрана за да го поддржиме нашиот имунолошки систем.
„Овошјето и зеленчукот содржат големи количини витамини, минерали и антиоксиданси“, вели Мацино, „и овие соединенија се од суштинско значење за зајакнување на вашиот имунолошки систем и борба против инфекции“.
Овошјето и зеленчукот, исто така, имаат многу растворливи влакна, што всушност е корисно за нашиот имунитет. „Растворливите влакна се храна за бактериите што живеат во нашите црева“, вели Мацино, „а здравиот микробиом комуницира и го поддржува нашиот имунолошки систем, за да може ефикасно да се бори против инфекциите“.
5. Недостаток на витамин Д
„Витаминот Д е еден од најважните хранливи материи што поддржуваат здрав имунолошки систем“, вели Мацино, „поради неговите антиинфламаторни својства за кои е познато дека ја подобруваат функцијата на имунолошките клетки“.
Ако работите од дома цел ден и не излегувате на сончева светлина колку што сакате, или ако сте во моментов среде сезоната на дождови, можеби ќе сакате да размислите за земање витамин Д од додаток во исхраната за да го подобрите вашиот имунитет. Но, не заборавајте да се консултирате со вашиот лекар или нутриционист пред да донесете какви било одлуки за дополнување на исхраната.