Не правете го тоа: Еве што се случува со вашето тело ако прескокнете оброци

од desk4

„Редовното прескокнување на оброците, особено кога е комбинирано со ограничување на калории, може да има значително влијание врз вашата физичка и ментална благосостојба“, велат познавачите на здравата исхрана.

 

Многу од нас пораснаа тоа дека за да бидеме здрави, потребни ни се три квалитетни оброци дневно – појадок, ручек и вечера.  Сепак, често ни се случува да ги прескокнуваме оброците.

Што се случува со нашето тело кога ќе го прескокнеме  појадокот, ручекот или вечерата?

 

„Редовното прескокнување оброци, особено во комбинација со ограничување на калориите, може да има значително влијание врз физичката и ментална благосостојба. Кога оброците, се прескокнуваат тогаш телото е лишено од есенцијални макро и микронутриенти неопходни за правилно функционирање. Ова може да доведе до различни симптоми, и физички и психолошки“. Може да се чувствувате уморни: Вашиот мозок е дел од вашето тело (веројатно најважниот дел!) и токму тука веројатно ќе го почувствувате влијанието на пропуштањето на оброк.

„Ментално, прескокнувањето на оброците може да предизвика стрес“,

„Редовното прескокнување на оброците може да доведе до несоодветен внес на хранливи материи, флуктуирачки нивоа на енергија, намалена концентрација и нарушен метаболизам. Исто така, може да направи поголема веројатност да се прејадете или да изберете помалку здрава храна кога јадете.

 

Пропуштените оброци може да предизвикаат хормонална дисрегулација, што пак може да придонесе за нерасположение. Тогаш телото може да биде ставено во режим на „борба или бегање“.

 

Со текот на времето, пропуштените оброци предизвикуваат производство на повеќе кортизол, кој е хормон на стрес во телото. „Кога телото чувствува глад или недостаток на храна, ги зголемува хормоните потребни за барање или „лов“ на храна. Тој е кодиран во нашите гени од самиот почеток и е механизам за преживување“.

Исто така прескокнувањето на оброци не гарантира дека ќе ги изгубите и килограмите.

„Неправилните оброци на исхрана може да го нарушат метаболизмот и да го отежнат одржувањето на здрава тежина“. Исто така, ако  подолго време телото остане без храна,  мускулите ќе почнат да се распаѓаат: „Без соодветен внес на хранливи материи, телото може да се насочи кон разградување на мускулното ткиво за да ги задоволи неговите енергетски потреби, што може негативно да влијае на вашата вкупна мускулна маса и сила“.

 

Наместо фокусот да го ставите на закажаното време за оброци, може да биде корисно да се размисли за квалитетот на хранливите материи што се внесуваат вотелото.

Ако јадете многу производи од животинско потекло и додавате шеќер, сол и масло – сите тие се висококалорична храна – тогаш наизменичното постење може да ви користи. „Исто така, може да им помогне на компулсивните или зависни јадења да се воздржат од прекумерно јадење од навика или емоции, наместо од глад“.

Но, дали навистина треба да се погрижиме да јадеме појадок, ручек и вечера секој ден – а згора на тоа и грицки?

„Навистина зависи од начинот на живот и гладот“, „Повеќето луѓе имаат корист од јадењето

на секои четири до шест часа“. Зачестеноста и времето на оброците може да варираат во зависност од индивидуалните преференции и начинот на живот. Едно е сигурно љубителите на редовни оброци, плус грицки ги спречуваат долгите периоди на постење, што може да доведе до низок шеќер во крвта и глад. Треба да се знае и дека со темпирање на оброците и закуските, се обезбедува постојано снабдување со хранливи материи и енергија за гориво на вашето тело и мозок.

Слични содржини