Некои лубеницата ја посолуваат пред да ја јадат: Знаете ли зошто го прават тоа?

од Vladimir Zorba
293 прегледи

Признавам, бев скептична кога првпат имав солено парче лубеница во рацете. Во тоа време, еден мој пријател инсистираше дека морам да пробам, тврдејќи дека е многу послатко. Го пробав и тој беше во право, навистина е подобра посолена – вели Никол Вестон, слаткарка од Лос Анџелес, откако решила да ги потисне сите предрасуди во главата и да ја вкуси таа комбинација.

– Солта ја прави лубеницата послатка бидејќи создава солено-сладок контраст и на тој начин овозможува сладоста да стане уште поизразена. Лубеницата обично има суптилна сладост бидејќи е полна со вода, за разлика од јагодите и другите овошја, кои имаат поконцентриран, интензивен вкус. Солта го поттикнува и производството на плунка, што ја прави лубеницата уште посочна – објаснила таа.

Трикот до успехот е да ставите многу малку сол, или рамномерно да го распоредите на цело парче лубеница. Ако ставите премногу сол, ќе ја „убиете“ нејзината сладост и ќе мора да посегнете по ново парче, вели таа за bakingbites.com.

– Можете да користите секаков вид сол, вклучително и кујнска сол, но јас претпочитам да користам покрупна морска или кошер сол. Кујнската сол полесно се прска врз лубеницата, но крупната морска сол дава поголем солено-сладок контраст, додека во исто време е потребна помала количина. Исто така, лубеницата одлично оди и со фета сирење, има сличен ефект – откри оваа слаткарка.

Слични содржини