„Нема алтернатива за членството на Западен Балкан во ЕУ“

од Milan1

Нема алтернатива за членството на Западен Балкан во ЕУ, тврди новиот австриски канцелар Александар Шаленберг.

„Западен Балкан не е само нашиот двор, туку внатрешноста на Европа. Не постои регион што е повеќе европски, а е опкружен со ЕУ. „Се што се случува на Западен Балкан има непосредни последици за нас“, рече Шаленберг.

Тој наведе дека во интерес на Унијата е да се стави до знаење дека преговорите за пристапување не смеат да бидат бесконечен процес.

Шаленберг за Танјуг рече дека е потребно посилно темпо за пристапување на Западен Балкан.

„Ако не успееме, тогаш другите сили, како Кина, Русија или Турција, ќе се прошират таму. Ние, како ЕУ, не смееме да оставиме вакум во тој регион “, предупредува Александар Шаленберг.

Според него, земјите од регионот се уште можат да сметаат на целосна поддршка, особено во неопходните реформи.

За прашањето за неодамнешните инциденти на Косово, тој рече дека мора да се спречи понатамошна ескалација и се надева дека сега, по локалните избори, ќе се врати мирот.

„Она што е потребно е градење доверба. Ова бара целосна имплементација на Бриселскиот договор. Ескалацијата на ситуацијата помеѓу Белград и Приштина ќе нe врати со години наназад и ќе има негативни последици за целиот регион. Тоа не може да биде во ничиј интерес “, рече Александар Шаленберг.

Слични содржини