НЕОБИЧНО ХОБИ НА ГЕРМАНЦИТЕ: Во слободно време ги пријавуваат оние што погрешно паркирале

од Vladimir Zorba

Никлас Матеи има 18 години, доаѓа од Графенхајнихен во германската сојузна покраина Саксонија-Анхалт и поседува велосипед со ламиниран знак на кој пишува „POLIZFI“.

Во изминатата година открил над 4.000 случаи на непрописно паркирање, пишуваат германските медиуми.

Неговиот сам избран прекар: мајстор за огласување – Anzeigenhauptmeister.

Неговото хоби: пријавување на прекршителите на паркирање.

Неговата цел: да открие барем еден прекршок на непрописно паркирање во секоја германска заедница, како што објаснува во документарниот филм „Шпигел ТВ“.

Матеи е навистина добар во своето хоби – или барем ефикасен. Минатата година напишал 4.247 опомени.

Во својата годишна статистика тој пишува: „Вкупниот износ на казни и опомени собрани од моите опомени е 140.995 евра“.

Не е познато дали неговите предупредувања всушност секогаш ќе доведат до парични казни. Прекршоци се пријавени преку интернет порталот за рекламирање непрописно паркирање.

Зошто ова необично хоби?

Благодарение на Deutschlandticket, 18-годишник може да патува и во други сојузни држави.

„Она што го правам на крајот е од корист за заедницата. Иако ова му штети на поединецот непрописно паркирано возило, тоа е од корист за пошироката јавност“, објаснува Матеи.

Новинарот сака да дознае од Матеи која е неговата мотивација.

„Луѓето мислат дека можат да паркираат како што сакаат. Посебно за викенд мислат дека ќе нема полиција. Но, тогаш се појавуваат луѓе како мене“, објаснува 18-годишниот.

Новинарот повторно прашува: „Ама зошто го правите тоа, тоа никому не му пречи?!“ Матеи одговара:

„Тоа е едноставно спротивно на законот. Со тие 15 евра можеби ќе купиш две нови сијалици во градското собрание. Оттука, има корист и за државната каса“.

Дали му е дозволено да го направи тоа?

Матеи напиша „POLIZFI“ на својот велосипед што е дозволено. Да напише полиција (германски: polizei) тоа би било друго прашање и тој би направил прекршок.

Германските медиуми заклучуваат дека е дозволено да се пријават погрешно паркирани возила. Иако многумина нема да го разберат неговото хоби, 18-годишното момче всушност не го прекршува законот.

Слични содржини