Непријатниот мирис на телото може да биде знак за сериозни здравствени проблеми

од Nikola Popovski

Непријатниот мирис на телото е проблем за четири од десет луѓе во општеството, покажува истражувањето во кое учествувале 2.000 Британци во 2019 година.

Дури 30 отсто од нив рекле дека избегнуваат да разговараат со други поради стравот од лоша миризба.

Истражувањето покажало дека непријатниот мирис на телото спречил повеќе од една третина од испитаниците да се гушкаат и да бидат интимни со некого.

И додека потењето или лошиот мирис на телото може да бидат предизвикани од вежбање или топло време, постојат и медицински состојби кои можат да го предизвикаат.

Дијабетес

Кога клетките се лишени од енергија од гликоза, тие почнуваат да согоруваат масти. Овој процес создава кетони, кои имаат тенденција да произведуваат мирис налик на ацетон што може да се намириса од здивот на една личност.

Заболување на црниот дроб

Лицето со тешка форма на заболување на црниот дроб, познато како fetor hepaticus, може да мириса лошо. Велат дека овој мирис е сладок и мувлосан, а покрај здивот се чувствува и во урината.

Болест на бубрезите

Мирисот на телото понекогаш може да биде знак за бубрежна болест. Medical News Today објави дека оштетените бубрези не можат да ја филтрираат крвта како што треба, а бубрежното заболување предизвикува концентрација на хемикалии во урината и мирис на телото што наликува на амонијак.

Дисфункцијата на бубрезите може да предизвика и високи нивоа на бактерии и протеини во урината, што ќе придонесе за непријатниот мирис. Ако сте загрижени за необичен мирис на телото, посетете го вашиот општ лекар. Ова ќе ви помогне да го идентификувате проблемот.

Како да се ослободите од непријатниот мирис на телото?

Наједноставниот и најосновниот лек е бањање или туширање. Националната здравствена служба на Велика Британија препорачува миење на пазувите, препоните и стапалата со сапун најмалку два пати на ден и темелно сушење. По миењето потребно е да се користи дезодоранс или антиперспирант. Ако проблемот продолжи, побарајте совет од вашиот лекар.

Слични содржини