Nokia ќе подели 10.000 откази за да заштеди 716 милиони долари

од Stefanija Kuzmanovska

Финската телекомуникациска група Nokia соопшти дека планира да скрати од 5 до 10.000 работни места во следните две години за да ги намали трошоците и да ги зголеми инвестициите во истражувачки активности.

Компанијата во соопштението наведе дека очекува дека трошоците за преструктуирање и други трошоци ќе изнесуваат од 600 до 700 милиони евра до 2023 година.

Во исто време, Nokia очекува дека преструктуирањето на основната цена на трошоците ќе се намали за околу 600 милиони евра до крајот на 2023 година и предвидува дека ќе реализира половина од заштедите до 2021 година.

Тие заштеди треба да ги надоместат зголемените инвестиции во истражување и развој и идниот капацитет, како и трошоците поврзани со растот на платите, додаде компанијата.

Слични содржини