Нов пожар на Хаваите ја уништува незаменливата прашума Оаху

од Radmila Tasevska

Во шумски пожар во прашума на Хаваи уништено е автохтоно шумско земјиште кое е дом на околу 20 многу чувствителни видови.

Огнот изгоре 6,5 квадратни километри откако пожарот првпат беше забележан на 30 октомври, јави Гласот на Америка.

Никој не е повреден и нема изгорени домови во најновиот шумски пожар, кој ги изгоре планинските сртови на Оаху.

Во шумата расте папратот улухе, кој често расте во дождовните шуми на Хаваи, и дрвото „коа“ кое традиционално се користи за правење кануа, даски за сурфање и укулеле.

Пожарот најмногу горел во националниот резерват за диви животни во шумата Оаху, каде живеат 22 видови кои американската влада ги наведува како загрозени. Тие вклучуваат птици иви и елепајо, полжав што живее на дрво и хавајски сив лилјак. Американската служба за риби и диви животни, која управува со резерватот, сè уште не знае кои растенија или диви животни можеби биле оштетени од пожарот.

Слични содржини