Нова закана за урбаната инфраструктура: „подземни климатски промени“

од Vladimir Zorba

Нова студија на Универзитетот Нортвестерн во Чикаго вели дека постои „тивка опасност под улиците“ што може да има големо влијание врз зградите и инфраструктурата во иднина: „подземни климатски промени“.

Написот на „Фајненшл тајмс“ на Пети Валдмеир ги детализира наодите и што тоа би можело да значи за Чикаго и другите градови низ светот.

Истражувачкиот тим на Нортвестерн, предводен од истражувачот Алесандро Рота Лориа, беше првиот што проучуваше како овие подземни топлински острови што ја деформираат земјата влијаат на урбаната инфраструктура, пишува Waldmeir.

Тие поставиле подземни сензори низ Чикаго и открија дека земјата под некои згради може да биде 18 фаренхајти потопло отколку под голем парк покрај езерото во близина. Ефектот е предизвикан од топлината што се испушта во земјата од подземните структури (гаражи, подруми, тунели итн.) што предизвикува тлото да се шири и да се собира.

Иако овие подземни топлински елементи веројатно нема да предизвикаат уривање на згради или да убијат некого, долгорочно, вели Рота Лорија, тоа може да значи поместување, навалување и пукање на зградите и инфраструктурата, што доведува до значително повисоки трошоци за поправка и одржување, особено во градовите изградени во близина на вода.

Слични содржини