Новиот BMW 3.0 CSL (ВИДЕО)

од Vladimir Zorba

Шефот на BMW M, Френк ван Мел, на крајот на јуни потврди дека легендарниот 3.0 CSL навистина се враќа и дека ќе дебитира пред крајот на оваа година, како кулминација на прославата на 50-годишнината од М дивизијата.

2022 година веќе беше година со настани бидејќи ги видовме M4 CSL, M3 Touring, новиот M2 и серискиот XM.

Ова е новиот BMW 3.0 CSL (Competition Sport Lightweight), чие производство е ограничено на само 50 автомобили. Според претходните најави, во Европа ќе останат 30 примероци, а и покрај високата цена (се споменуваат 750.000 евра), сите се веќе однапред продадени.

BMW 3.0 CSL е модел М кој ветува чисто возачко искуство кое дури и го засенува неодамна претставениот M4 CSL (G82). За максимално уживање во возењето, новиот CSL не само што нуди урамнотежена распределба на тежината, погон на задните тркала и најмоќниот линиски мотор со шест цилиндри што некогаш бил вграден во стандардно BMW, туку ги комбинира овие квалитети со 6-брзински мануелен менувач.

Треба да се спомене пластиката засилена со јаглеродни влакна која се користи не само за покривот, хаубата и капакот на багажникот, туку и за страничните прагови и задниот спојлер.

Друг впечатлив детал е спојлерот на покривот, изработен од пластика засилена со стаклени влакна.

Внимание привлекуваат и логоата на BMW на C-столбовите, ласерските фарови со жолти елементи и задните светла опремени со филигрански ласерски светлосни влакна. Сите делови од CFRP се направени рачно, а M GmbH не штеди ниту трошок ниту напор.

Односот на моќност и тежина овде паѓа на 2,9 килограми по КС, додека стандардниот M4 CSL има 2,95 килограми по КС.

Слични содржини