Луѓето кои пијат кафе имаат до една третина помала веројатност да умрат млади, дури и ако додадат шеќер во популарниот пијалок, тврдат истражувачите.
Оваа студија е првата која го поврзува благото кафе со здравствените придобивки, тврди д-р Лиу.
Една неодамнешна студија покажа дека луѓето кои пијат кафе живеат подолго – дури и ако додаваат шеќер во популарниот пијалок.
Научниците следеле 171.000 средовечни учесници во Велика Британија помеѓу 2009 и 2018 година за да видат колку е веројатно тие да починат во период од девет години.
Истражувачите откриле дека возрасните кои уживаат во овој популарен пијалок имаат до една третина помала веројатност да умрат млади.
Помеѓу 1,5 и 3,5 шолји дневно со лажичка шеќер го намалуваат ризикот за 29 до 31 отсто, додека секоја количина незасладено црно кафе го намалува ризикот за помеѓу 16 и 21 отсто.
Д-р Дан Лиу, од Јужниот медицински универзитет во Кина, рече: „Нашата студија покажа дека возрасните кои пијат умерени количини кафе засладено со шеќер секој ден имаат околу 30 отсто помали шанси да умрат од која било причина во споредба со оние кои не пијат кафе. .
Луѓето кои редовно пијат кафе се соочуваат со помал ризик од развој на рак или срцеви заболувања, додека инстант, мелените и безкофеин верзии се поврзани со помал ризик од смрт, открија истражувачите.
Зрната кафе се полни со антиоксиданси кои му помагаат на телото да се бори против штетните клетки и хемикалии.
Претходните истражувања ги поврзуваат оние кои пијат кафе со пониски стапки на дијабетес тип 2, Алцхајмерова болест, Паркинсонова и заболување на црниот дроб.
Д-р Кристина Ви, заменик уредник на списанието, додаде: „Се верува дека кафето придонесува за антиоксидантните ефекти на телото преку кофеинот и хлорогените киселини. За незасладено кафе, оние кои пиеле околу три шолји дневно имале најмал ризик. Меѓу консументите на кафе засладено со шеќер, оние кои пиеле околу две шолји дневно имале најмал ризик“.
Пиењето повеќе од 4,5 шолји засладено кафе секој ден – или конзумирањето дополнително млеко и шеќер во пијалоците за носење – може да ги намали придобивките.
Д-р Двејн Мелор, диететичар од Универзитетот Астон, рече: „Ова сугерира дека умереното внесување кафе може да биде корисно, но важно е да се запамети што можете да пиете со него – оваа студија не покажа дали потопувањето бисквити во кафето е добро или не, а камоли парче торта.