Њујорк ја отстранува статуата на еден од татковците на нацијата по 187 години

од Nikola Popovski

Одлуката за отстранување на статуата на Томас Џеферсон од просториите на Советот на Newујорк била поддржана со едногласно „да“. Додека не се одлучи каде ќе биде – статуата на контроверзниот татко-основач на нацијата ќе остане во оваа институција до крајот на годината.

Комисијата за јавно појавување во Њујорк во моментов разгледува дали ќе ја позајми статуата на Историското друштво, а конечната одлука ќе биде донесена пред крајот на годината, пишува NY1.COM.

Црната, латинската и азиската група на Градскиот совет побара статуата на Томас Џеферсон, еден од основачите на САД, да биде отстранета поради неговата „робовладетелска историја“.

Џеферсон пишуваше за правдата во Декларацијата за независност, но тој поседуваше повеќе од 600 робови, додека имаше шест деца со еден од неговите робови.

Спорната статуа е гипсена реплика на бронзена статуа во Вашингтон. Таа беше во просториите на градскиот совет на Њујорк повеќе од еден век, во спомен на посветеноста на Џеферсон за верска слобода во вооружени конфликти.

Пратеникот во Бруклин, Чарлс Барон, не беше задоволен од одлуката за отстранување на статуата и побара да се уништи.

Слични содржини