Јајцата се здрава и хранлива намирница за појадок, а се одличен извор на витамини А, Д и Б12, како и на протеини.
Кафето е познато по неговата висока содржина на кофеин, што дава стимулирачки ефект. Иако и двете намирници имаат свои предности, не е добро да се консумираат во исто време, велат нутриционистите.
Потенцијални несакани ефекти
Диететичарот и нутриционист Прија Бансал објасни дека не ги добиваме сите придобивки од хранливите материи од двете намирници ако се консумираат заедно.
Јајцата и кафето имаат свои придобивки и може да се уживаат како дел од балансиран појадок. Јајцата се извор на протеини, здрави масти, витамини и минерали, а кафето е познато по високата содржина на кофеин, кое има стимулирачки ефект. Кога се комбинира може да доведе до потенцијални несакани ефекти кај некои луѓе.
„На пример, кога јајцата и кафето или чајот се консумираат заедно, тоа може да ја попречи апсорпцијата на основните хранливи материи“, истакна Бансал.
Кафето има способност да ја попречува апсорпцијата на одредени лекови, вклучително и антибиотици или антациди. Според нутриционистите, кафето содржи соединенија наречени танини и полифеноли, кои можат да ја спречат апсорпцијата на железо и калциум кои се наоѓаат во јајцата. Ова го потврдуваат експертите за храна, кои советуваат да не се пие кафе или чај најмалку еден час по јадењето јајца, наведува „Мирор“.