Според нутриционисти, едно скромно сезонско овошје особено се истакнува – кајсијата, која освен што е вкусна и освежителна, нуди значителен придонес за здравјето на дигестивниот систем, мозокот и кожата.
Силен сојузник за цревата
Нутриционистот и психолог Ицијар Дигон објаснува дека кајсиите се богати со растворливи и нерастворливи влакна, што ги прави исклучително добри за цревниот транзит и регулирање на варењето. Според неа, тие ја поттикнуваат активноста на корисните бактерии во цревата, а сушените кајсии, поради повисоката концентрација на влакна, можат да помогнат при запек.
Нутриционистката Лаура Парада додава дека кајсиите, освен што го подобруваат варењето, ја намалуваат надуеноста – проблем што е чест во летните месеци.
Природен регулатор на течности и шеќери
Кајсиите содржат и значајна количина калиум, кој има природно диуретично дејство и помага во исфрлање на вишокот течности од телото. Освен тоа, нивната содржина на јаболкова и лимонска киселина го поттикнува варењето и подобрува апсорпцијата на хранливи материи. Бидејќи имаат и ниска содржина на шеќер, се препорачуваат за лица со воспалителни состојби на дигестивниот тракт.
Придобивки за мозокот и емоционалната стабилност
Фармацевтот Ираче Алонсо посочува дека влакната од кајсиите ја стимулираат ферментацијата во цревата, што резултира со создавање на масни киселини со краток синџир. Тие, пак, го намалуваат нивото на невроинфламација и ја поддржуваат емоционалната рамнотежа – уште една причина зошто ова овошје е толку вредно за општото здравје.
Природна заштита за кожата
Освен внатрешни придобивки, кајсиите се вистинска ризница за кожата. Дерматологот д-р Мар Мира нагласува дека кајсијата е еден од главните извори на провитамин А (бета-каротен), кој телото го претвора во витамин А – суштински за здрава и еластична кожа. Според д-р Марија Хозе Криспин, пигментите и антиоксидансите од ова овошје го поддржуваат производството на меланин, кој природно ја штити кожата од сончевите зраци.
Заклучок
Кајсиите не се само летна уживанција – тие се вистинска суперхрана која го негува телото одвнатре и однадвор. Нивните придобивки за варењето, хидратацијата, менталната благосостојба и изгледот на кожата ги прават задолжителен дел од секојдневната исхрана во текот на летните месеци.