Обвинителот Јовевски на средба со неговиот бугарски колега

од Andreja Salpe

Борбата против организираниот криминал и соработката во врска со кривичните прашања, биле дел од темите за разговор меѓу Јавните обвинители на Бугарија и Македонија, Иван Гешев и Љубомир Јовески, на кој состанок на присуствувале и портпаролката бугарското обвинителство Сијка Милева и Јавниот обвинител за борба против организиран криминал и корупција на Република Македонија Вилма Русковскана, објави канцеларијата на бугарскиот јавен обвинител.

Делегацијата од Македонија е во посета на Бугарија за да учествува на меѓународна конференција „Заштита на еврото во Бугарија, земјите од Југоисточна Европа и Балканскиот регион. Достигнувања и предизвици за органите за спроведување на законот “, што е организирано во рамките на проектот„ Општ надзор на законитоста во согласност со законодавството во земјата со финансиска поддршка на Европската комисија во рамките на Програмата„ Перикле 2020 “.

За време на разговорите, двете делегации разговараа за прашања од заеднички интерес, борбата против организираниот криминал и соработката во кривичните прашања, што предвидува зајакнување на контактите меѓу бугарското и македонското обвинителство и заедничка работа во сите области на обвинителската активност.

Слични содржини