Од лав до домашно маче

од Vladimir Zorba

Не било до рамката, сега е до суетата. Не биле прашани.

На темава Француска рамка и уставни промени, својата доскорешна тврдокорна и демагошка реторика ВМРО- ДПМНЕ деновиве ја врти за сто и осумдесет.

Од неартикулираните драња, свирежи и трескања по собраниските клупи пред европејката Урсула, на темата омекнаа како бело лепче штотуку извлечено од врела фурна. Им стишаа лавовските крикови и им се сведоа на мачешки предења.

А нели прво онака воинствено во нивниот автентичен партиски стил ќе го отфрлаа Францускиот. Па малку омекнаа па ќе го менуваа. Па потоа уште малку омекнаа па ќе го редуцираа. Па уште повеќе омекнаа па ќе го адаптираа. И, еве, кога деновиве странците малку посилно ги стиснаа по слепоочниците, кога им ја приклештија клучната, издишаа.

Си ја променија реториката па од отфикарување на францускиот, преку силењето за нов договор што, нели, ќе го изнудеа од меѓународната, од Брисел и Париз, од Вашингтон и Софија, од завчера и вчера ниту урлања, ниту тропања.

Целата колумна на следниот линк!

Слични содржини