ОФИЦИЈАЛНО позната причината за смртта на Коби Брајант: Целата вина паѓа на еден човек

Повеќе од една година по трагедијата и истрагата по смртта на Коби Брајант, откриена е официјалната причина за падот на неговиот хеликоптер.

На 26 јануари 2020 година загина еден од најдобрите кошаркари досега, заедно со неговата ќерка, другите патници и пилотот, во чиј потег лежи кобната грешка.

Официјалната истрага е завршена и утврдено е дека вината за падот на хеликоптерот е на пилотот Ари Зобајан, кој полета, иако тоа беше законски забрането.

Во извештајот, направен на над шестотини страници, се вели дека пилотот најверојатно ја изгубил ориентацијата непосредно пред да се сруши на планините Калабаза.

Немаше механички дефекти во хеликоптерот Сикорски С-76 и се очекува по овој извештај, Федералната агенција за авијација во САД да даде препораки со цел да се избегнат несреќи од ваков тип во иднина.

Претходно се појави приказна дека несреќата може да се избегне доколку хеликоптерот има уред за скенирање на земјата и утврдување на растојанието помеѓу земјата и авионот, но за време на откривањето на извештајот, беше речено дека таков уред не помагаат во несреќата во која загина Брајант. спречи трагедија.

– Ридскиот терен во комбинација со просторната дезориентација на пилотите во облаците беше збунувачки фактор. Пилотот не знаеше по кој пат да тргне, изјави Бил Инглиш, главниот истражител.

Инспекторите, исто така, го обвинија пилотот Зобајан за друга грешка со движење налево наместо да се обидат да се искачат повисоко и да се извлечат од лошите временски услови.

Во трагедијата загинаа девет лица, покрај Коби Брајант и неговата 13-годишна ќерка ianана и пилотот Аја Зобајан, тренерот на бејзбол Џон Алтобели, неговата сопруга Кери и ќерката Алис, Кристина Маузер, кои му помогнаа на Коби да го обучи тимот на неговата ќерка , исто така беа убиени., Сара Честер и нејзината ќерка Пејтон.

Слични содржини