Обединетите нации повикаа на повеќе акции против гладот и климатските промени на Светскиот ден на храната.
„Гладот погоди 811 милиони луѓе ширум светот минатата година, иако светот произведува доволно храна за да ги нахрани сите“, рече генералниот директор на Организацијата за храна и земјоделство (ФАО), Кју Донгју, во петокот во Рим на свеченото отворање по повод Светскиот ден на храната.
„Ова е незамисливо и неприфатливо“, рече тој.
Кју предупреди дека влогот е најголем за младите луѓе. Во наредните години, рече тој, климатските промени мора да се ублажат за да се борат против гладот и сиромаштијата.
За да се постигне ова, глобалното производство на храна мора да стане поефикасно и поодржливо, а потрошувачите, исто така, можат да придонесат со своето однесување, рече тој.
Светскиот ден на храната се одбележува секоја година на 16 октомври, а генералниот секретар на ОН Антонио Гутереш во видео порака рече дека Светскиот ден на храната е повик за глобална безбедност во однос на достапноста на храната.
Пандемијата на коронавирус ја влоши состојбата со храната на глобално ниво, така што 3 милијарди луѓе не можат да си дозволат здрава храна, рече тој.
Папата Франциск, чија порака беше прочитана, зборуваше за парадоксот дека многу луѓе немаат пристап до нутритивна храна, додека преку 2 милијарди луѓе се со прекумерна тежина.
Поглаварот на Католичката црква повика на надминување на студената логика на пазарот во борбата против гладот бидејќи нејзиниот фокус е само на економските придобивки.
Годинешното мото на Светскиот ден на храната е „Нашите акции се нашата иднина“.
Секој може да биде херој и да придонесе за трансформација на земјоделско-прехранбените производи за подобрување на производството, исхраната, животната средина и животот, се вели во соопштението на ФАО.