Здравствен експерт издаде остро предупредување за одреден тип на јаглехидрати кои можат да предизвикаат опаѓање на нивото на шеќер во крвта, тврдејќи дека е поопасен од шеќерот. Др. Ерик Берг ги истражуваше опасностите од малтодекстрин врз шеќерот во крвта.
Кетозата, метаболичка состојба во која мастите се согоруваат за енергија наместо гликоза, е поврзана со бројни здравствени придобивки, вклучувајќи губење на тежината, подобра контрола на шеќерот во крвта и намален ризик од срцеви заболувања. Познато е и дека го потиснува гладот, го зголемува нивото на енергија и го промовира здравјето на кожата.
Др. Берг истакна дека оние кои сакаат да одржат стабилен шеќер во крвта треба да избегнуваат малтодекстрин.
„Постои јаглехидрат кој е многу поопасен од шеќерот. Луѓето имаат тенденција да мислат дека шеќерот е најлош, но има и други работи кои се уште полоши од шеќерот“, рече тој.
Тој дополнително ја објасни сериозноста на неговото влијание повикувајќи се на гликемискиот индекс.
„Овој јаглехидрат е лош и ќе ви кажам зошто. Ајде да го погледнеме гликемискиот индекс, каде е шеќерот? Па, шеќерот за консумирање е околу 65, не е толку висок. Каде е гликозата? 100. Каде е овој јагленхидрат? Помеѓу 116 и 136 на гликемискиот индекс. Со други зборови, тоа е јаглехидрат кој не е класифициран како шеќер, но делува како шеќер на многу посмртоносен начин. Што се однесува до тоа што може да направи со вашиот шеќер во крвта, едноставно значително ќе го зголеми. И овој јаглехидрат се нарекува малтодекстрин“, рече тој.
Малтодекстрин се наоѓа во многу диетални намирници.
„Го има во модифициран прехранбен скроб и модифициран пченкарен скроб. Го има во многу храна. Го ставаат во многу производи „без шеќер“, иако е шеќер“, додаде тој.
Малтодекстрин е полисахарид, кој е посебен вид на јаглехидрат направени од група на молекули на шеќер поврзани заедно. Општо земено, малтодекстрин е скроб направен од неколку шеќери, кои обично се добиваат од пченка, пченица, ориз, компири или тапиока.
Иако малтодекстринот не е класифициран како шеќер, тој може значително да го зголеми шеќерот во крвта поради високиот гликемиски индекс, кој го надминува гликемискиот индекс на обичниот шеќер.
Ако малтодекстрин е изведен од пченица, тој може да содржи траги од глутен, што е дополнителна грижа за оние кои се чувствителни на глутен. Малтодекстрин е бел скроб во прав и разноврсна прехранбена состојка. Го подобрува вкусот, текстурата и рокот на траење и служи како полнење, средство за зголемување, стабилизатор и конзерванс.
Малтодекстрин често се додава во преработена храна, како што се:
* Пекарски производи – како колачи, крекери и гранола барови.
* Житарици и пијалоци за појадок.
* Безалкохолни слатки пијалоци.
* Бонбони и други слатки.
* Млечни производи; вклучувајќи инстант пудинг и други готови оброци.
* Преливи за салата, особено кремасти сорти.
* Супи и замрзнати оброци.
* Замени за месо.
* Спортски пијалоци.
* Тестенини.
Прекумерното внесување на храна која содржи малтодекстрин може да доведе до исхрана богата со шеќер, ниска со влакна и полна со преработени производи.
Оваа диета може да го зголеми ризикот од висок холестерол, зголемување на телесната тежина и развој на дијабетес тип 2.