Орев ролат со чоколадо

од desk2
126 прегледи

Состојки:
300 г брашно
10 јајца
150 г ореви, мелени
200 г масло
200 гр чоколадо, готварско
300 г шеќер во прав

Подготовка:

Шеќерот се дели на два еднакви дела. Едниот дел се меша со 6 жолчки, претходно одделени од белките. Откако смесата ќе стане мека се додаваат брашното и оревите. Конечно се додаваат и белките кои во меѓувреме се матат се додека не бидат направени во вид снег. Откако ќе го смешате производ промешајте го со лажица, за да не се намалат белките.
Подгответе правоаголна тава за печење, намачкајте ја со масло и ставете хартија за печење. Истурете ја смесата во неа и печете во умерена рерна додека тестото добие пријатен изглед и да е подготвено (но не цврсто препечено!).
Извадете го тестото од рерната и оставете да се излади. Кога ќе се излади, односно можете да го допрете (не целосно изладено), го виткате во ролна, за да ја добие потребната форма.

За кремот:
Оставете го маслото на собна температура за да се омекне. Потоа го измешајте го другата половина од шеќер кој претходно е сомелен со помош на миксер. Поделете ги останатите жолчки од белките. Додаде ги жолчките кон смесата. Скршите го чоколадото, одмрзнете го во водена пареа и додајте и него. Белките сега матете ги и направете ги во вид на снег и додадете ја претходната смеса кон нив. Промешајте со лажица додека смесата добие крем текстура.
Кога ролатот целосно ќе се излади, намачкајте го тестото со крем од внатрешната страна и потоа внимателно го виткајте го. По желба ставајте уште малку чоколадо одозгора за декорација.