ОРЕВИТЕ ГО ПОДОБРУВААТ ВАРЕЊЕТО – Богати се со протеини и диетални влакна

од Vladimir Zorba

Плодот на ова растение се смета за еден од најстарите хранливи материи, бидејќи растело како диво растение во форма на ореови шуми. Точното потекло не му е познато, но се верува дека потекнува од Азија, а оттаму се шири низ Медитеранот околу светот.

Отсекогаш постоеле спротивставени мислења за ова благотворно овошје, во некои митологии е целосно оцрнето, додека други култури го сметале за свето овошје.

Во споредба со другите јаткасти плодови, се смета за најздрав, пред се поради високата содржина на омега-3 масни киселини, но и поради двојно поголемата содржина на антиоксиданси.

Омега – 3 масните киселини имаат антиинфламаторни својства и го штитат кардиоваскуларниот систем со намалување на крвниот притисок. Конзумирањето на 30-50 g ореви дневно обезбедува дневна пропишана доза на омега – 3 масни киселини и значително го намалува ризикот од срцеви заболувања. Иако оревите се сметаат за масно овошје, овие киселини ја спречуваат оксидацијата на „лошиот“ холестерол.

Антиоксидансите присутни во јаткастите плодови се со подобар квалитет од оние кои се наоѓаат во другите јаткасти плодови и затоа се поефикасни во спречувањето на оштетување на телесните клетки, реакции на оксидација и штетните ефекти на слободните радикали.

Калориската вредност на оревите е висока, 100 g ореви имаат околу 650 kcal или 2.738 KJ. Најголемиот процент на масти е 63-65%, но доколку се земаат во контролирани количини, можат да поттикнат слабеење, бидејќи многу брзо заситуваат.

Оревите се богати со протеини, диетални влакна и витамини. Доминираат витамините Б1, Б2, Б3, Б5 и Б6, но присутни се и витамините ПП, Е и А. Минералите присутни во ова крцкаво овошје се: калиум, калциум, натриум, железо, фосфор и магнезиум.

Карактеристично за оревите е тоа што плодот не само што е лековит и хранлив, туку и младите листови имаат исклучителни лековити својства. Чајот од листовите во комбинација со мед е корисен за чистење и зајакнување на организмот. Најпрво се покажа како ефикасен за подобрување на варењето, против чир, гихт.

Се користи за плакнење на непцата за спречување на болести и крварење, за плакнење на воспалени очи, гнојни рани. Може да се третираат и бројни несакани промени на кожата, како што се мозолчиња, красти, лишаи или да се спречи прекумерно потење на стапалата.

Специфичниот вкус што го има оревот го прави одличен додаток на слатки, солени јадења, но и салати. Официјалната медицина го препознава како лековитост. Со секојдневно користење одредена количина јаткасти плодови ќе ни овозможат подобро здравје, повеќе енергија и виталност на организмот.

Слични содржини