Ослободувањето на нафтените резерви засега има спротивен ефект

од Vladimir Zorba

Пазарите реагираа спротивно на очекувањата од извештаите дека САД почнуваат да ослободуваат нафта од своите резерви, пренесе Ројтерс. Причината е што количините се под очекувањата на инвеститорите.

Соединетите Држави соопштија дека ослободуваат 50 милиони барели од своите стратешки нафтени резерви, додавајќи дека акцијата била координирана. Но што покажуваат анализите – Индија кажа дека ослободува 5 милиони барели, Британија им дозволила на компаниите и рафинериите да ги намалат своите резерви за 1,5 милиони барели доколку сакаат, Јужна Кореја сè уште преговара за своето учество во програмата и сè уште нема јасен показател како Кина ќе им се придружи.

Со други зборови, пазарите очекуваа најмалку 100 милиони барели, а во зависност од учеството на Кина ќе добијат меѓу 60 и 70 милиони барели.

Како резултат на тоа, цената на нафтата наместо да паѓа, порасна. Европските фјучерси на Брент додадоа 2,60 долари на нивната цена за само еден ден во вторникот (23.11), кога стана јасно дека количините се под очекуваното. Ова е најостриот раст на цената на овој вид нафта во последните три месеци.

На почетокот на ноември владееше одредена смиреност на нафтените пазари. Факторите кои ја потиснаа цената на нафтата се загриженоста за ширењето на коронавирусот во Северна Америка и Европа и очекуваните нови блокади и ограничувања кои би можеле да ја ограничат потрошувачката на нафта.

Забрзувањето на инфлацијата влијае и на расположението на трговците – се очекува големите централни банки да започнат порано од очекуваното да ги зголемуваат клучните каматни стапки и тоа исто така ќе има негативен ефект врз потрошувачката на гориво во 2022 година.

А исто така особено важно е очекувањето за зголемување на производството на нафта од шкрилци во САД следната година во услови на високи цени.

Така, уште пред објавувањето на ослободувањето на стратешките нафтени резерви – во неделите меѓу 5 октомври и 16 ноември, хеџ-фондовите и другите инвеститори пласираа на пазарот 134 милиони барели нафтени фјучерси и опции.

Тешко е да се процени степенот до кој овие продажби се мотивирани од одлуката за ослободување на резервите на нафта или други фактори. Поверојатно е дека дел од продажбите всушност биле мотивирани од очекувањата за пад на цените, особено во позадина на очекувањата за намалување на потрошувачката во 2022 година, пишува Ројтерс.

Лекциите од 2011 година

Последното координирано ослободување на нафтените резерви беше во 2011 година, кога членовите на Меѓународната агенција за енергија (ИЕА) одлучија да деблокираат 60 милиони барели. Акциите тогаш се обидуваа да ги намалат ефектите од суспендираниот извоз од Либија.

Интервенцијата имаше моментален ефект, но падот беше минимален, особено за цената на фјучерсите. За долгорочни испораки, цената се намали за поголема маржа, но за кратко.

Анализите покажуваат дека ваквите операции имаат ограничен ефект за кратко време на цената на нафтата. Понекогаш дури и не постои јасна врска помеѓу движењето на цените и ослободувањето на стратешките акции.

Лекциите од минатите координирани акции покажуваат нешто друго – тие обично интервенираат доцна и трендот на цените е веќе надолу, бидејќи најлошото од кризата веќе поминало.

Пазарите се интуитивно прилично скептични за ефективноста на владините интервенции, особено кога станува збор за ослободување на резервите на стоки чие производство и потрошувачка не престанале.

Според Ројтерс, САД научиле некои лекции од 2011 година, но не целосно. На првите изјави американските власти дадоа целосни информации за тоа што се очекува да се направи. Но, недостатокот на потврда од Јужна Кореја, Јапонија и особено Кина во првите 24 часа имаше негативно психолошко влијание врз инвеститорите.

Слични содржини