Ова е најважното нешто за здравјето на црниот дроб

од Vladimir Zorba

Кога размислуваме за здравјето, најмногу внимание посветуваме на срцето и мозокот, но и здравјето на црниот дроб е важно како што старееме.

„Црниот дроб е многу важен орган кој врши неколку критични функции, а заболувањето на црниот дроб често е недоволно дијагностицирано. Пациентите може да имаат напредно заболување на црниот дроб и до моментот кога ќе го откриеме, опциите за третман може да бидат ограничени“, објасни др. Суда Кодали.

Најважното нешто што можете да го направите за здравјето на вашиот црн дроб е да јадете урамнотежена исхрана богата со антиоксиданси и есенцијални витамини и минерали, пренесува Индекс.

„Се покажа дека медитеранската исхрана е најкорисна за здравјето на црниот дроб. Таа го нагласува вклучувањето на разновиден зеленчук кој обезбедува влакна и антиоксиданси, риба, јаткасти плодови кои нудат омега масни киселини и други минерали и витамини и протеини и јаглехидрати во умерени количини“, објасни докторката.

Во фокусот треба да биде добро балансирана исхрана, а не витамини и додатоци во исхраната. Сепак, се покажа дека витаминот Е е корисен за подобрување на содржината на маснотии и воспаление во црниот дроб.

Слични содржини