Ова овошје го подобрува варењето, го хидрира телото, ја одржува меморијата

од Stefanija Kuzmanovska

Сите видови на овошје и зеленчук можат да имаат корисен ефект врз вашето здравје, и тоа е причина повеќе зошто не запаѓате во монотонија и не јадете едно исто премногу често. Искористете ги предностите на најдоброто од секоја сезона, така што на врвот на летото, не заборавајте да им дадете предност на дињите.

Со 90 проценти содржина на вода, речиси исто колку и лубеницата, ова овошје има природни електролити – калиум, магнезиум и калциум. Ова значи дека ќе го хидрира телото со молскавична брзина, а тоа е токму она што ви е најпотребно во топлите денови.Сепак, најзначајната количина на бета -каротин е содржана во дињите – повеќе од 5.000 меѓународни единици на 100 грама. Оваа хранлива состојка ѝ дава на дињата прекрасна портокалова боја, а во телото се претвора во витамин А, инаку моќен антиоксиданс, овој витамин го штити здравјето на кожата и очите.

Со витаминот Ц, кој е неопходен за синтеза на колаген, отсега можете да бидете сигурни дека само едно парче диња дневно е слично на ефектот од нанесување на добар, квалитетен крем.

Покрај важните влакна кои му помагаат на варењето и здравјето на цревата, дињата содржи и витамин Б9, корисен за одржување на добра меморија.

Слични содржини