Истражувањата покажуваат дека исхраната богата со триптофан го подобрува квалитетот на сонот, го продолжува времетраењето на сонот и го намалува ноќното будење.
Бројни студии покажуваат дека консумирањето црн грав може да помогне во намалување на крвниот притисок, подобрување на спиењето, губење на тежината и намалување на ризикот од рак.
Црниот грав е богат со фитохемикалии, соединенија кои се поврзани со подобрување на функцијата на крвните садови. Во една студија од 2020 година која ги истражуваше ефектите на црниот и белиот грав врз лабораториски стаорци со висок крвен притисок, беше откриено дека стаорците кои консумираат црн грав имаат понизок крвен притисок и поголема артериска еластичност во споредба со оние кои јаделе бел грав.
Овие ефекти траеле само додека стаорците продолжиле да јадат црн грав, што сугерира дека околу 50% од луѓето со висок крвен притисок ќе имаат корист од неговото редовно консумирање.
Овој грав содржи триптофан, есенцијална аминокиселина која е клучна за производството на мелатонин и серотонин, хемикалии кои го регулираат нашиот природен деноноќен ритам, помагајќи ни да се чувствуваме будни во текот на денот и подготвени за сон навечер.
Покрај тоа што е богат извор на протеини, една порција црн грав содржи 15 грама влакна, кои се клучен елемент на здравата исхрана. Правилната консумација на влакна го намалува воспалението, промовира здрава цревна микробиота, го поддржува здравјето на срцето, одржува редовна функција на цревата, го стабилизира нивото на шеќер во крвта и помага да се контролира тежината.
Вклучувањето на повеќе грав во исхраната исто така може да го намали ризикот од рак. Д-р. Андре Гој препорачува луѓето кои сакаат да го намалат ризикот од рак да избираат целосна, непреработена храна, со акцент на растителна храна богата со протеини, како што е црниот грав. Исто така, истражувањата покажуваат дека мешунките како црн грав може да имаат ефекти за потиснување на апетитот, што ги прави корисни за оние кои се обидуваат да изгубат тежина.