Во секојдневната исхрана треба да вклучите пет намирници кои го намалуваат ризикот од кардиоваскуларни болести, пишува Ал „Џезира“. Според експертите, тие треба да се консумираат за време на појадокот.
Кој е вистинскиот појадок за здраво срце?
Лекарите и нутриционистите советуваат да се избегнува храна која може да биде штетна за здравјето на срцето, и обратно – наутро да се вклучат некои продукти кои се здрави за срцето.
Научниците секогаш препорачуваат здрава исхрана и посебно внимание на појадокот.
Експертите составија листа на грицки за луѓето кои се изложени на ризик од срцеви заболувања.
Овесна каша
Ова е една од најздравите намирници за појадок. Овесната каша е богата со растителни влакна и хранливи материи како што се витамините Б, цинк и магнезиум, кои позитивно влијаат на работата на срцето.
За да се максимизираат придобивките, нутриционистите препорачуваат користење обична овесна каша и додавање здрави состојки како јаткасти плодови или овошје.
Омлет со зеленчук
Омлетот може да биде уште еден одличен начин да го започнете денот и да го заштитите здравјето на вашето срце, особено ако додадете повеќе зеленчук, како што се печурки, пиперки, кромид и спанаќ за да го направите јадењето богато не само со протеини, туку и со влакна.
Сите видови на бобинки
Овошјето е богато со антиоксиданси здрави за срцето, што ги прави одличен додаток на вашиот утрински оброк. Богати се и со железо.
Овошје и зеленчук
Зеленчукот и овошјето се одлични извори на витамини и минерали. Тие се нискокалорични и богати со влакна, па затоа се одлични за појадок.
Авокадо
Покрај тоа што е богато со минерали и витамини, авокадото е еден од најбогатите извори на мононезаситени масти во природата. Како што е забележано на веб-страницата на Клиниката во Кливленд, тие помагаат да се ослободите од лошиот холестерол, за кој е познато дека е една од причините за проблеми со срцето.
Здрава исхрана: Намалете ја количината на шеќер во вашата исхрана, избегнувајте преработена храна и замрзната храна која содржи нездрави транс масти. Треба да ги намалите и заситените масти, како што се црвеното месо, живината, сирењето и млекото и да ја зголемите количината на корисни незаситени масти. Тие се содржани во маслиново масло и разни масла од јаткасти плодови. Покрај тоа, се препорачува редовно вежбање и физичка активност, како и откажување од пушење.