Есенско овошно пире со зачини.
Состојки:
– 40 гр овесна каша
– 1 лажица сушени брусница
– 60 гр пире од печена тиква
– 1 лажичка цимет
– ореви
– мед
– Уште малку брусница
Подготовка:
Измешајте овесна каша и брусница во тенџере, прелијте ги со околу 200 мл вода и ставете ги да се загреат.
Кога ќе зоврие, намалете на најниска температура и варете додека овесните снегулки не ја впијат целата течност. Потребни се само неколку минути и потребно е да ги измешате за да не се залепат до дното на тенџерето.
Кога е подготвено, да се тргне од шпоретот, па додадете пире од тиква и зачините и добро измешајте.
Обидете се и засладете по вкус со половина или една лажичка мед. Ако тиквата е навистина слатка, може да не е потребен мед.
Истурете ја кашата во чинија, посипете со сецкани ореви и брусница и, по желба, прелијте со мед.
Пријатно!