Ако барате начин да спречите грип или настинка, првиот чекор можеби е да одите на пазар за свежи намирници.
1. Цитруси
Секогаш земаме витамин Ц кога се разболуваме, но важно е да го користиме и како превенција бидејќи докажано го штити имунолошкиот систем преку стимулирање на производството на бели крвни зрнца кои се клучен елемент во борбата против инфекциите.
Грејпфрут, портокали, мандарини, лимони и лимес се одлични извори на овој витамин. Бидејќи телото не го произведува или складира овој витамин, треба да го земате од храната.
2. Црвени пиперки
Витаминот Ц е главната ѕвезда на црвената пиперка и содржи до три пати повеќе од некои видови портокали, а познато е дека поддржува силен имунолошки систем. Не може да ја победи болеста, но студиите покажуваат дека може да ја ублажи состојбата, така што научниците ја поддржуваат препораката дека треба да се зема околу 200 mg на ден за да се спречат инфекции.
Една црвена пиперка со средна големина содржи околу 150 mg од овој витамин. Содржи многу лековити, хранливи и општо корисни состојки за организмот и тоа: бета-каротин, витамини А, Б1, Б2, Б6, Е и Ц, железо, гликоза, есенцијални масла, калиум, натриум, јаглехидрати, фолна киселина, фосфор, фруктоза и други.
3. Брокула
Брокулата е полна со витамин Ц, но и антиоксиданси кои можат да учествуваат во спречување на разни болести, како што се рак, дијабетес тип 2, срцеви заболувања, инфекции и депресија…
Една студија докажа дека нашето тело многу подобро ги апсорбира состојките на брокулата кога ја јадеме сирова, а друга студија советуваше дека термичката обработка го губи витаминот Ц. Готвењето на пареа ќе има најмало влијание врз содржината, па ако не сакате сирова брокула, пробајте го овој метод.
4. Лук
Експертите се согласуваат дека луѓето кои јадат лук, или додаток, ќе имаат многу помали шанси да настинат во студените зимски месеци, а доколку се разболат, многу побрзо ќе закрепнат.
Неодамнешните студии потврдуваат дека лукот помага во зајакнувањето на имунолошкиот систем. Сигурно е многу подобро да користите свеж лук отколку лук во прав или дополнителен лук, па додадете го во јадења и салати.
5. Ѓумбир
Уште една храна која често ја користиме кога сме болни, а може да помогне да се смират воспаленијата, болките во грлото и мачнините.
Освен што ќе го зајакне имунолошкиот систем и ќе го загрее телото, може да ја намали и температурата бидејќи телото ќе го поттикне потењето, што пак го стимулира имунолошкиот систем полесно да се бори со разни воспаленија и вируси.
6. Спанаќ
Содржи фолна киселина, витамин А, витамин Ц, магнезиум и железо, така што може да го зајакне целиот имунолошки систем и да му даде на телото доволно хранливи материи за обновување на ДНК. Искористете ги предностите на сите својства со тоа што ќе го јадете сиров или само со бланширање.
7. Јогурт
Живите и активни култури кои се наоѓаат во јогуртот можат да го стимулираат имунолошкиот систем полесно да се бори против болеста. Изберете грчки јогурт, без овошје и други адитиви, а можете да додадете бобинки или мед за да го направите уште повкусен.
8. Ореви
Освен што се ѕвезди меѓу намирниците кои имаат антиинфламаторно дејство, јаткастите плодови содржат и одредени хранливи материи кои играат голема улога во поддршката на имунолошкиот систем. Тие содржат фолати, витамини Е и Б6 и железо. Според доказите, тие се одговорни и за намалување на ефектите од стресот, за кој е познато дека го ослабува имунолошкиот систем.
9. Куркума
Покрај тоа што на храната и дава богат и егзотичен вкус, таа може да му помогне на нашето здравје на повеќе начини. Имено, куркумата содржи куркумин – состојка на која се повторуваат истражувањата и која континуирано покажува колку позитивно влијае на различни болести.
Познато е антиинфламаторното дејство на куркумата, а се смета дека е едно од најсилните влијанија на овој зачин. Повторно, куркуминот е одговорен за ова, а консумирањето куркума може да го спречи и развојот на болести како што се артритис, високо ниво на холестерол и хронична болка што може да се појави поради долгорочно воспаление.
10. Зелен чај
И зелениот и црниот чај се ризница на флавоноиди, а зелениот чај е побогат со антиоксидансот EGCG кој е исклучително добар за заштита на имунитетот и најактивниот и најистражуваниот катехин на зелениот чај. Содржи шест основни полифеноли, познати како катехини. Започнете го секое утро со зелен чај или пијте неколку шолји после поголем оброк.
Имено, зелениот чај е полн со полифеноли и флавоноиди кои помагаат во борбата против болестите. Овие антиоксиданси ги поништуваат слободните радикали кои предизвикуваат оштетување на клетките и на тој начин овозможуваат воспаление, т.е. болест, пишува „Ординација“.