Одржувањето на здравјето на црниот дроб е од суштинско значење за целокупната благосостојба и нормалното функционирање на телото. Како и со многу други органи, постојат одредени намирници кои имаат позитивно или негативно влијание врз функционирањето на црниот дроб. Ова се намирници кои лошо влијаат на здравјето на црниот дроб и треба што помалку да ги консумираме.
Високо преработена храна
Храната богата со рафинирани шеќери, нездрави масти и адитиви го оптоварува и влијае на здравјето на црниот дроб. Прекумерното консумирање на храна што спаѓа во оваа категорија, како брза храна, чипс и слатки, може да доведе до замастен црн дроб и воспаление.
Алкохол
Честото и долгорочно консумирање алкохол често е причина за оштетување на црниот дроб. Прекумерното консумирање на различни алкохолни пијалаци може да доведе до состојби како алкохолен хепатитис, фиброза и цироза на црниот дроб, пренесува Health Shots.
Храна со висока содржина на натриум
Преработената и солена храна придонесува за задржување на течности и го зголемува крвниот притисок, што потенцијално доведува до проблеми со црниот дроб. Може да се појават компликации на црниот дроб, како што е безалкохолното масно заболување на црниот дроб.
Транс масни киселини
Транс масните киселини може да се најдат во пржената и преработената храна. Тие го зголемуваат нивото на лошиот холестерол, промовираат воспаление и го влошуваат здравјето на црниот дроб. Корисно е да ги замените со поздрави масти како што е маслиновото масло, пренесува Health Shots.
Црвено и преработено месо
Прекумерното внесување на црвено месо и производи од месо, како сланина и колбаси, е поврзано со воспаление на црниот дроб и зголемен ризик од развој на рак на црниот дроб. Се препорачува луѓето да изберат поздрава алтернатива – посни извори на протеини, како што се пилешко и лосос.