Нашите тела се изложени на оксидативен стрес секој ден, процес во кој вишокот слободни радикали ги оштетуваат клетките.
Слободните радикали се јавуваат природно, но нивните нивоа значително се зголемуваат поради надворешни фактори како што се загадувањето, пестицидите, сончевата светлина и лошите животни навики, како што се нездравата исхрана, пушењето и недостатокот на сон. Долгорочната изложеност на оксидативен стрес е поврзана со хронично воспаление и развој на бројни болести.
За среќа, антиоксидансите можат да ги неутрализираат слободните радикали и да го заштитат телото. Еден од најлесните начини да внесете доволно од нив е редовно да јадете овошје.
Подолу, ви претставуваме шест видови овошје кои се издвојуваат по своите антиинфламаторни својства.
Боровинки
Боровинките се нарекуваат суперовошје со причина. Нивната длабока сина боја доаѓа од антоцијанини, моќни соединенија кои го намалуваат воспалението и ги штитат клетките. Заедно со флавоноидите и фенолните киселини, тие исто така помагаат во здравјето на мозокот и можат да го намалат ризикот од дијабетес тип 2 и срцеви заболувања. Истражувањата покажуваат дека боровинките исто така придонесуваат за подобра регулација на телесната тежина. Има дури 9 милимоли антиоксиданси во 100 грама.
Калинка
Семките од калинки се богати со антиоксиданси и антиинфламаторни соединенија. Најпознат од нив е пуникалагинот, кој покажа потенцијал во забавувањето на растот на клетките на ракот во лабораториските студии. Иако се потребни понатамошни истражувања кај луѓето, раните резултати се ветувачки. Редовната консумација на калинки е поврзана со намален ризик од дебелина, дијабетес и срцеви заболувања. Порција од 100 грама содржи околу 9 милимоли антиоксиданси.
Вишни
Вишните содржат цела низа корисни соединенија и се познати по нивните благи антиинфламаторни ефекти. Редовната консумација – свежа, замрзната или во форма на сок – може да помогне во намалувањето на воспалителните процеси. Покрај тоа, поради присуството на полифеноли, витамини и мелатонин, вишните можат да придонесат за подобар квалитет на спиењето. Во 100 грама има до 7 милимоли антиоксиданси.
Капини
Капините не се само вкусни, туку и хранливо богати. Тие содржат витамини А и Ц, каротеноиди и бројни фенолни соединенија. Тие се особено богати со антоцијанини и терпеноиди, кои помагаат во намалувањето на воспалението. Порција од 100 грама содржи околу 6 милимоли антиоксиданси.
Гоџи бобинки
Гоџи бобинките потекнуваат од Азија, а нивниот слатко-кисел вкус потсетува на брусница. Нивната светла боја доаѓа од каротеноиди, а тие се особено богати со зеаксантин, антиоксиданс кој го штити здравјето на очите. Некои истражувања сугерираат дека гоџи бобинките можат да помогнат во регулирањето на шеќерот во крвта, намалувањето на холестеролот и зајакнувањето на имунитетот, но потребни се повеќе истражувања. Постојат околу 4 милимоли антиоксиданси на 100 грама.
Малини
Малините се полни со антиоксиданси како што се антоцијанини, елагитанини и витамин Ц. Лабораториските студии покажаа дека нивните соединенија можат да го намалат оксидативниот стрес и воспалението поврзани со хронични болести, вклучително и ракот. Сепак, потребни се повеќе истражувања кај луѓето. Во 100 грама малини има околу 4 милимоли антиоксиданси.